Cibulová marmeláda
- máslo 70 g
- olivový olej 3 lžíce
- červená cibule 5 ks
- vinný ( - volitelné ) 3-4 lžičky
- brandy 3 lžíce
Cibulová marmeláda
- muškátový oříšek 1 špetka
- chilli 1 špetka
- pepř
Postup přípravy
Kachní prsa odblaníme a očistíme. Kůži nakrojíme na větší kostky (mřížku) a prsa osolíme a opepříme. Sušené švestky pokrájíme. Kachní prsa položíme kůží dolů na rozpálenou pánev. Restujeme postupně z obou stran bez tuku, protože samotná nakrojená kůže vypustí tuku dostatek. Po orestování prsa vyjmeme a vložíme do středně vyhřáté trouby na 10 minut a pečeme dozlatova. Do výpeku přidáme švestky, slivovici a zahustíme švestkovými povidly.
Brambory oloupejte a pokrájejte. Vařte je v osolené vodě asi 20 minut doměkka. Vodu slijte a brambory rozšlehejte ručním šlehačem se lžící másla. Osolte a nechte trochu zchladnout (asi 5 minut). Pak zašlehejte vejce a tolik smetany, aby směs byla kašovitá, ale ne řídká. Předehřejte troubu na 200°C. Hmotu dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky o průměru 3–4 cm, pokapejte rozpuštěným máslem a pečte 10 až 15 minut dozlatova.
K jídlu podáváme cibulovou marmeládu, na kterou si oloupeme cibuli i česnek, který nakrájíme na tenké plátky, cibuli na tenká kolečka. V kastrůlku zpěníme máslo s olejem a na mírném ohni zvolna asi 10 minut restujeme cibuli a ke konci i česnek. Přidáme polovinu cukru a octa a necháme 20 minut dusit. Osolíme, opepříme, okořeníme, promícháme, ochutnáme a v případě potřeby dochutíme. Dusíme ještě pět minut a přilijeme brandy. Směs necháme na ohni pomalu karamelizovat a odpařit z ní většinu tekutiny.