Bramborový knedlík
- brambory 1 kg
Kynutý knedlík
- mléko 150 ml
Head
- sůl 1 dávka
Kynutý knedlík
- droždí 1 dávka
Bramborový knedlík
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
Postup přípravy
1.Kachnu opláchneme, očistíme a vložíme do pekáčeprsní částí dolů. Maso posypeme kmínem, solí, do břišní dutiny vložíme jablka, která pak vyhodíme. Zprvu přikryjeme víkem, plechem nebo druhým pekáčem a pečeme při teplotě 150°C asi 50 minut. Teprve když maso změkne, kachnu otočíme, víko sejmeme a kachnu dopékáme nejméně dalších 45 minut dokřupava a dozlatova. Během pečení kachnu propichujeme, aby z ní mohlo lépe vytékat sádlo. Upečenou kachnu vyjmeme, z pekáče odebereme přebytečný tuk, šťávu vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme hrnkem horké vody a necháme krátce povařit. Pečenou kachnu naporcujeme.
2. Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme nadrobno. Na oleji osmažíme cibuli dorůžova, přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak přidáme zelí, lžíci octa, osolíme, okmínujeme a malinko podlijeme, aby se zelí nepřipalovalo. Pomalu dusíme a hlídáme, aby se nevydusila všechna voda, v případě potřeby podlijeme. Až je zelí poloměkké, můžeme ho zahustit rozstrouhaným bramborem, jablkem, nebo moukou. Podle vlastního gusta dochutíme solí, cukrem a octem.
3. Bramborový knedlík: těsto dobře prohněteme a uděláme dvě šišky, které vaříme ve vodě 20 minut, na páře 25 minut.
4. Kynutý knedlík: Mouku, vlažné mléko, vejce a sůl vložíme do mísy. Navrch rozdrobíme droždí a asi 15 minut necháme vzejít kvásek.Potom vše smícháme a čtvrt hodiny hněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu do tepla. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a vypracujeme dvě knedlíkové šišky, které necháme ještě chvíli dokynout. Otočíme a dáme si vařit osolenou vodu.Do vroucí vody vložíme kynuté knedlíky tak, že knedlík opět otočíme. Vaříme 15 minut, neotáčíme a po vyjmutí ihned propícháme.