Od svého objevu byl muškátový oříšek obestřen záhadami a neuvěřitelnými příběhy. Lidé dlouho nevěděli, z jaké rostliny pochází, a o to divočejší byly historky o jeho původu.

Muškátový oříšek: záhadné koření z Indonésie Zdroj: Thinkstock
Od svého objevu byl muškátový oříšek obestřen záhadami a neuvěřitelnými příběhy. Lidé dlouho nevěděli, z jaké rostliny pochází, a o to divočejší byly historky o jeho původu.
Muškátový oříšek je vysušené semeno plodu pocházejícího ze stromu muškátovníku pravého.
V Evropě byl velmi drahý, do 19. století se považoval za luxusní zboží. Od 17. století začal být více ceněný v kuchyni než jako léčivka. V přepychových restauracích si oříšek mohli hosté sami strouhat do pokrmů podle vlastní chuti. Džentlmen často dámě nabídl, že jí oříšek nastrouhá do pokrmu sám. Exotická vůně a chuť v kombinaci s tímto gestem mohly být začátkem svůdného flirtu. Indické babičky svým vnoučatům údajně dávaly před spaním sklenici mléka se špetkou mletého muškátového oříšku, aby lépe spala.
Oříšek má antibakteriální, antiseptické a antimikrobiální účinky. I když se používá jako koření podporující chuť k jídlu a zajišťující klidné trávení, jedná se také o účinné antikonvulzivum – tiší zejména břišní bolesti a křeče. Při středních dávkách vyvolává menstruaci. Ve vyšších dávkách se chová jako droga: delirogenní narkotikum.
Díky účinkům silic myristicinu a elemicinu může vést konzumace ve vysokých dávkách ke ztrátě vědomí a křečím, které mohou zapříčinit i smrt.
Navzdory svým účinkům se ale nikdy nestal drogou nebo látkou užívanou k šamanským, věšteckým nebo podobným účelům.
Muškátový oříšek má významnou pronikavou vůni a hřejivou nasládlou chuť. Jako koření se uplatňuje ve slaných i sladkých pokrmech. Ochucuje se jím maso, omáčky nebo bešamel. Použít ho můžete i při přípravě polévek, zeleniny (výborně se hodí ke špenátu), dušeného ovoce nebo do nápojů jako koňak a punč.
Suroviny:
• 1 cibule
• ½ litru mléka
• 60 g másla
• ½ litru hovězího vývaru
• 60 g hladké mouky
• sůl
• muškátový oříšek
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypáváme mouku a restujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko. Přisolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.
Bešamelový základ používáme k zapékání těstovin, zeleniny apod. Ředěný smetanou nebo mlékem je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.
Suroviny:
• 20 ml bourbonu
• 30 ml rumu
• 65 ml plnotučného mléka
• 35 ml smetany ke šlehání
• 1 vejce
• 3 lžičky cukru
• 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
• led
Postup:
V koktejlovém šejkru smícháme vše kromě ledu a muškátového oříšku. Promíchané nalijeme do sklenic s ledem a poprášíme muškátovým oříškem.
Autor: Alžběta Krchová
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living