Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Čokoláda
  • iPrima
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Čokoláda
    • iPrima
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • iPrima
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Sladkokyselé nakládané houby

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Léto budiž naloženo! Nová várka netradičních receptů, které budete chtít vyzkoušet

Léto budiž naloženo

Léto budiž naloženo Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD

  • Zavřít

Léto budiž naloženo Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD

V našich končinách má nakládání velkou tradici, ale bohužel se zaměřuje jen na pár surovin, jako je zelí, okurky či červená řepa. Přitom možnosti jsou téměř nekonečné. Nebojte se zapojit fantazii a použít i nezvyklé kombinace zeleniny a koření.

Nakládanou zeleninu podávejte jako přílohu ke grilovačce nebo jako samostatnou chuťovku. Fermentovaná zelenina je zdravá a chutná...

Pikantní cuketa

Cukety jsou velké požehnání, ale při jejich nadúrodě se mohou stát trochu noční můrou. Rychlé naložení promění i přerostlou baculku ze zahrádkářské kolonie v instantní krasavici asijského střihu.

CCA 3 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 2 HODIN

120 ml vody pokojové teploty

2 lžíce + ½ lžičky mořské soli

asi ½ kg cukety, nakrájené na tenké plátky

1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky

3 kostky ledu

500 ml jablečného octa

1 hrnek krupicového cukru

1 ½ lžičky mleté hořčice

1 ½ lžičky hořčičného semínka

¾ lžičky kurkumy

½ lžičky chilli koření

1. V míse promíchejte vodu se solí, až se sůl rozpustí. Přidejte plátky cukety a cibule, ledové kostky a případně další vodu, aby byla zelenina pokrytá. Mísu přikryjte a zeleninu nechte 1 hodinu máčet.

2. Mezitím zahřejte ocet s cukrem v kastrůlku a přidejte všechno koření. Zlehka vařte za občasného promíchání 3 minuty, až se cukr zcela rozpustí, pak dejte stranou.

3. Cuketu s cibulí sceďte a nechte na cedníku úplně vykapat. Zbylou vodu odstraňte v salátové odstředivce nebo v suché utěrce. Dejte do vysterilizované lahve nebo několika sklenic, zalijte nálevem, zavíčkujte a nechte nejméně 2 dny macerovat. V chladu vydrží měsíce.

Mrkev v zázvoru

Orientální štiplavost zázvorového oddenku se nám už dávno vloudila pod kůži. Tady si hezky pohrává se sladkou jemnou mrkvičkou.

CCA 4 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 30 MKINUT + CHLADNUTÍ

1 kg karotky, oškrábané

500 ml rýžového octa

350 ml vody

9 dlouhých plátků oloupaného čerstvého zázvoru

3 badyány

145 g přírodního krupicového cukru

1 lžíce chilli koření

1 stroužek česneku, oloupaný a nakrájený nadrobno

1 lžička soli

1. Karotky nakrájejte nebo nastrouhejte na dlouhé tenké hranolky. V nerezovém hrnci promíchejte ocet, vodu, zázvor, badyán, cukr, chilli, česnek a sůl. Uveďte do varu a vařte, až se cukr rozpustí.

2. Děrovanou naběračkou vylovte z nálevu badyán a rozdělte ho do vysterilizovaných sklenic. Do nálevu vsypte připravenou karotku, nálev uveďte znovu do varu a karotku vařte 2 minuty. Příkon vypněte.

3. Karotku ihned přesuňte do sklenic pomocí kleští nebo děrované naběračky. Do každé sklenice dejte také 3 proužky zázvoru. Je-li třeba, obsah sklenice trochu upěchujte, nahoře by mělo zůstat asi 10 mm prostoru.

4. Do sklenic rozlijte horký nálev tak, aby byla karotka ponořená. Okraje sklenic otřete ubrouskem namočeným v octě a sklenice zavíčkujte. Postavte je do zavařovacího nebo velkého hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby sahala 2 cm nad sklenice, a 10 minut zavařujte. Pak sklenice patrně, nejlépe za pomoci kleští, vyndejte a nechte 24 hodin vychladnout na pracovní ploše, pokryté suchými utěrkami. Během této doby s nimi nehýbejte.

Léto budiž naloženo; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Žardiniéra

Původem italské i francouzské slovo vlastně označuje cokoliv, co pochází ze zahrady či ji zdobí. No a pestrá letní zelenina zkrášluje nejen zahradu, ale v nakládané podobě i vaši spíž, vaše jídla, vaši kuchařskou pověst…

NA CCA 1 LITR / PŘÍPRAVA: 48 HODIN

¼ květáku, rozebraného na růžičky

1 malá mrkev, nakrájená na kousky

½ malé cibule, nakrájené na kousky

2 stroužky česneku, podrcené

2 řapíky celeru, nakrájené na kousky

½ hrnku oliv plněných papričkami, nahrubo nakrájenými

¼ hrnku nadrobno nakrájené kapie

250 ml bílého vinného octa

60 ml olivového oleje

2 lžíce soli

1–2 lžíce krupicového cukru

špetka chilli koření

špetka oregana

1 bobkový list

5 lžiček kuliček černého pepře

1. Bobkový list a kuličky pepře krátce opražte na rozehřáté pánvi, aby se uvolnila jejich vůně. V hrnci promíchejte ocet, olivový olej, sůl, cukr, chilli a oregano a uveďte do mírného varu. Přidejte bobkový list a pepř, sejměte z plotny a nechte 5 minut macerovat. Pak nálev přeceďte.

2. Připravenou zeleninu vložte do vysterilizované sklenice nebo více sklenic a zalijte přecezeným nálevem. Uzavřete a nechte nejméně dva dny v klidu.

PRIMA TIP: Chcete-li úrodu uchovat delší dobu nebo není-li určena k rychlé spotřebě, vyplatí se poslouchat dobré rady a sklenice vysterilizovat. Jde to mnoha způsoby – po pečlivém umytí do nich i do víček můžete nalít vroucí vodu a nechat nějakou chvíli stát, pak ji vylít a sklenice ihned plnit a víčkovat ještě za horka. Sklenice i s víčky můžete také ve vodě doslova vyvařit, buď ve velkém hrnci na sporáku, nebo v troubě v pekáči, postavené ve vroucí vodě. Také ocet funguje jako sterilizační prvek a do velké míry zabraňuje vytváření plísní. Jakmile ovšem sklenici otevřete, měli byste její obsah zkonzumovat nejpozději do druhého dne. Z obsahu případně odebírejte pouze zcela čistou lžící nebo vidličkou.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Léto budiž naloženo! Vyzkoušejte nové zajímavé recepty

Okurkové kimči

Kimči, zelí naložené po korejsku, stále oblétává planetu a získává si další a další přívržence. Zkuste, jestli mu bude okurková verze důstojnou konkurencí!

12 PORCÍ, CCA 1 LITR / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + ROZLEŽENÍ

750 g malých okurek nakládaček

3 lžíce mořské soli

2 lžíce chilli koření

2 lžíce čerstvého zázvoru, nakrájeného nadrobno

6 stroužků česneku, oloupaných a nakrájených nadrobno

2 lžíce sójové nebo rybí omáčky

3 jarní cibulka, nakrájené na kousky

250 ml vody

1. Z okurek odkrojte vršky a rozkrájejte je na zašpičatělé hranolky. V míse je promíchejte se solí, chilli, zázvorem, česnekem, sójovou omáčkou a jarní cibulkou.

2. Dejte do sklenice a zalijte vodou. Sklenici pevně uzavřete a nechte stát 24 hodin v pokojové teplotě. Pak ji přesuňte do ledničky.

3. Po několika dnech můžete okurkové kimči podávat. Delším marinováním se jeho chuť ještě zvýrazní.

Připravily Jitka Rákosníková a Klára Michalová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky jak na to nakládaná zelenina škola vaření nakládání fermentovaná zelenina přebytky ze zahrádky

Návrhy pro vás

Zelenina

Nakládaná červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Kuře

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Maso

Pečená vepřová plec s balzamikem podle Besky

Polévky

Tirolen knödel suppe: Tyrolská polévka s žemlovými knedlíky

Sladké

Pistáciové cupcaky s bílou čokoládou a krémem z mascarpone

Pomazánky

Fazolová pomazánka à la chorizo podle Karolíny Fourové

Vegetariánské

Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha


Přečtěte si také

Zelenina

Nakládaná červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Kuře

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Novinky

Vývojáři The Last of Us vymysleli imaginární značky jídel. Mají i webové stránky

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Maso

Pečená vepřová plec s balzamikem podle Besky

Novinky

Potraviny, které jsou ve skutečnosti jedovaté. Narazíte na ně v obchodě i na zahradě

Polévky

Tirolen knödel suppe: Tyrolská polévka s žemlovými knedlíky

Restaurace

Dejvická stálice Restaurace U Veverky vás pohostí jako vlastní babička

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Superzelené těstoviny s rukolou, mandlemi a citronem podle Gordona Ramsaye

Těstoviny

Trhané hovězí ragú s těstovinami

Těstoviny

Vánoční těstoviny s čerstvou klobáskou, jedlými kaštany a šalvějí podle Jamieho Olivera

Sladké

Pistáciové cupcaky s bílou čokoládou a krémem z mascarpone

Sladké

Dort Pavlova s mangem a kokosovým krémem podle Máma peče doma

Sladké

Metro dezert s marcipánem podle Mirky van Gils Slavíkové

Maso

Pečená vepřová plec s balzamikem podle Besky

Maso

Geniální trhané hovězí maso z Kantýny

Maso

Loudavé vaření: Vepřový perkelt s tarhoňou z pomalého hrnce

Zelenina

Nakládaná červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Vegetariánské

Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha

Polévky

Krémová rajčatová polévka s fazolemi

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Nápoje

Poctivý vánoční svařák z červeného vína s voňavým kořením

Ryby a mořské plody

Krevety v polévce s kokosovým mlékem a smaženým aroma podle Ottolenghiho

Ryby a mořské plody

Vietnamský zelný salát s krevetami, citronovou trávou a arašídy

Ryby a mořské plody

Pošírovaný losos na kořenové zelenině podle Besky

Polévky

Tirolen knödel suppe: Tyrolská polévka s žemlovými knedlíky

Polévky

Krémová rajčatová polévka s fazolemi

Polévky

Česnečka vyprošťovačka – polévka, která vás postaví na nohy

Pomazánky

Fazolová pomazánka à la chorizo podle Karolíny Fourové

Pečivo

Domácí chléb Šumava – jednoduchý recept na českou klasiku

Pomazánky
5

Celerová pomazánka s mrkví a jablky na opečeném chlebu

Pomazánky

Fazolová pomazánka à la chorizo podle Karolíny Fourové

Vegetariánské

Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha

Vegetariánské

Papriková tortilla z bramborových chipsů podle Gordona Ramsaye

Sladké

Jednoduchý banánový chlebíček podle Markéty z blogu Lžička cukru

Sladké

Rychlý jogurtový koláč s jablky

Vegetariánské

Lepkavý meruňkový tažín s kuskusem podle Gordona Ramsaye

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Saláty

Lehký bramborový salát bez majonézy s jablky a ořechy

Jak to bylo, šéfe?

Jak to bylo, šéfe? Čínský zelný salát s černými houbami podle Vladimíra Suchého

Přílohy

Čínská kaše congee ze zbylé rýže

Maso

Hovězí veverka na víně s bramborovými plackami z restaurace Kuchyň

Přílohy

Brambory smažené v trojobalu

Vybíráme pro vás

Láska klepe na dveře

Láska klepe na dveře

Komedie / Romantický
Dobré zprávy

Dobré zprávy

Komedie
Hořký svět

Hořký svět

Komedie / Rodinný / Romantický
Pálava

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT

ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT

Hudební / Reality / Soutěžní / Zábavný
ZOO

ZOO

Rodinný / Romantický
Slunečná

Slunečná

Komedie / Rodinný / Romantický
Partička

Partička

Reality / Zábavný
Zobrazit více

Videopůjčovna Videopůjčovna

Přehrajte si nejnovější filmy - již od 49 Kč

Ženská pomsta

Ženská pomsta

Komedie / České filmy
ČR, 2020
1 hod. 23 min.
Abstinent

Abstinent

Drama / České filmy
ČR, 2019
1 hod. 18 min.
Špindl

Špindl

Komedie / České filmy
ČR, 2017
1 hod. 34 min.
Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Komedie / České filmy
ČR, 2018
1 hod. 22 min.
Zobrazit více

cnn

RADAR: Sněhové přeháňky se vrací do Česka. Podívejte se, jaké bude počasí u vás RADAR: Sněhové přeháňky se vrací do Česka. Podívejte se, jaké bude počasí u vás USA jsou připravené materiálně rozdrtit ruskou armádu. Visingr popsal, co poslaly na Ukrajinu Ztráta chuti, čichu nebo dušnost ustoupily. Vědci popsali nové nejčastější příznaky covidu

zoom

Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit? VIDEO: Chřestýš chtěl ulovit kukačku, jenže se krutě přepočítal! Žraloci sežrali stovky námořníků z amerického křižníku Indianapolis

zeny

Černá vdova sáhla na Agátu. Čvančarová vlepila Hanychové morální facku Černá vdova sáhla na Agátu. Čvančarová vlepila Hanychové morální facku Nevěra podle hvězd. Blíženci podvádějí ze zvědavosti, Ryby se nechávají svést Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Jaká bude letošní zima: Sledujte kočku a zkontrolujte cibuli, příroda se nemýlí Jaká bude letošní zima: Sledujte kočku a zkontrolujte cibuli, příroda se nemýlí Proč listy stromů na podzim změní barvu? Jak teplé tóny žluté, oranžové a červené vznikají Rozchodníkovec je král podzimní zahrady a nakrmí motýly, když už je potravy málo

cool

GALERIE: 16 známých věcí, které konečně dostaly správné a pravdivé jméno GALERIE: 16 známých věcí, které konečně dostaly správné a pravdivé jméno 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Ženy na něm mohou oči nechat. Jak to má žhavý herec Can Yaman s partnerkami? Ženy na něm mohou oči nechat. Jak to má žhavý herec Can Yaman s partnerkami? Filip Blažek přežil svoji smrt. Natáčení slavné scény seriálu ho ale zklamalo Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Veteráni v Česku, crossover ve Švédsku a bazarovky za fajn ceny. Přijíždí premiérový Autosalon Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Logo Apple Store Apple Store Logo Google Play Google Play
Logo iPrima © FTV Prima spol. s r.o.