Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Velikonoční beránek – tradiční symbol Velikonoc

Beránek je symbolem Velikonoc

Beránek je symbolem Velikonoc Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Beránek je symbolem Velikonoc Zdroj: Thinkstock

Vedle pestrobarevných vajíček a voňavého mazance patří k svátkům jara neodmyslitelně i velikonoční beránek. Ten nejenže skvěle chutná, ale navíc na slavnostním stole působí i jako hezký dekorační prvek. Možná proto si tento velikonoční symbol zachoval stále velkou oblibu.

Kde se vzal beránek?

Beránek se od pradávna pekl na Velikonoce jako symbol dříve velmi rozšířeného a oblíbeného skopového masa. Hojná konzumace skopového masa v tehdejší společnosti má své kořeny částečně v Bibli, kde je skopová pečeně uváděna jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta a částečně rozšířeným chovem těchto zvířat. V křesťanství beránek symbolizuje nevinnost, čistotu a poslušnost.

Nyní už skopové maso nemáme na svém stole tak často jako naši předci a dáváme přednost spíše jiným druhům masa, ale velikonoční beránek si svou oblibu přesto zachoval.

Jaký velikonoční beránek je ten pravý?

Záleží především na vašem vkusu a chuti. Toto sladké velikonoční pečivo má tvar ležícího beránka, méně často pak i jiného zvířete například zajíčka. Druhů beránkových těst je stejně jako těch mazancových či bábovkových mnoho a každý peče beránka trochu jiným způsobem. Beránek může být z třeného, tvarohového, mramorovaného či piškotového těsta. Může být politý hnědou, bílou čokoládou nebo citronovou polevou (moučkový cukr rozšleháme s citronovou šťávou) či žloutkovou polevou (žloutky s cukrem a vanilkou) nebo bez polevy, záleží, kdo čemu dává přednost. Pokud máte rádi sladká pečiva, která mají jen decentně sladkou chuť, zvolte spíše beránka bez čokoládové či jiné polevy. Beránek také může a nemusí obsahovat rozinky, kandované ovoce nebo kousky želé. Lze ho také rozkrojit a pomazat vanilkovým krémem. Beránek se může různě zdobit, místo očí se můžou použít lentilky, kousky čokolády nebo obyčejný hřebíček, který se do beránka jednoduše zapíchne.

Recepty

Beránek z ořechového těsta

5

Recept na velikonočního beránka

Kdo je i o Velikonocích zaneprázdněn, pravděpodobně si beránka koupí už hotového, ale pro mnoho rodin je pečení beránka oblíbenou velikonoční činností. Navíc domácí beránek lépe chutná a vyjde vás zhruba na polovinu než v obchodě. Upéct beránka není příliš složité a s naším receptem vám to půjde jedna radost.

Klasický třený beránek z kynutého těsta

Suroviny:

• 250 g polohrubé mouky

• 200 g másla (100 g rozpuštěného másla + 100 g másla)

• 10 žloutků

• 100 g cukru krupice

• droždí (možno použít pro snadnější přípravu instantní droždí)

• troška citronové kůry a vanilky

• špetka soli

• případně loupané sekané mandle nebo rozinky

Postup:

Nejprve rozmícháme máslo se žloutky a utřeme je (vznikne žlutá jednolitá hmota), posléze přidáváme další ingredience. Vymažeme formu, kterou můžeme vysypat mandlemi. Dáme do ní těsto a necháme v teple zhruba 45 minut kynout. Nakonec beránka vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut při teplotě 280 ˚C. Pečicí formy na beránka jsou různé – můžou být plechové, hliníkové, smaltované, kameninové nebo novější silikonové. Citronová kůra a vanilka dodají vašemu beránku příjemnou vůni.

Autor: Dana Špatenková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky


Přečtěte si také

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

4 triky, jak z tvrdého avokáda vykouzlit dokonale zralé ovoce během jednoho dne

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Novinky

Samosběr jahod 2023 naplno startuje! Nasbírejte si voňavé jahody za lepší cenu

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Používejte ocet! Je to skrytý hrdina, který vylepší kulinářské dovednosti

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Fischer: Vláda si pohněvala všechny. Nechápu, na co čekala, utahování šroubů je v pořádku Temný den pro Ameriku, hlásá Trump. Vyslechl si obvinění ze sedmi federálních zločinů Záběry z honu na žraloka: Rybáři ulovili zabijáka z Hurghady. Expert popsal možné důvody útoku

prima-zeny

Jan Hrušínský se rozhádal s bratrem kvůli dědictví. Vše napravila až vážná operace Barvy dokážou ovlivnit náš styl i emoce. Stylistka radí, jak je správně kombinovat Libuše Šafránková by oslavila 70. narozeniny. Věděla, že umírá, léčit se ale odmítala

prima-zoom

Kdo chce mít lidské supervojáky? Největší jedovatý had Afriky zabije člověka už dvěma kapkami jedu. Podívejte se, jak loví Zlatá horečka nutila lidi obětovat i svůj život. Podívejte se na nebezpečnou trasu dobrodruhů

prima-fresh

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen 4 triky, jak z tvrdého avokáda vykouzlit dokonale zralé ovoce během jednoho dne Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

prima-cool

Proč se nepovedl Thor 4? Pořádně krvavé hody. Nový trailer 3. série Zaklínače láká na velkou rozlučku s Henrym Cavillem V pátek ve 20.15 vyráží do akce G. I. Joe

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Brány pekla se otevřely. Legendární Diablo se vrací, čtvrtý díl je herní událostí roku Playboy Secret Lounge supported by CLAVIN

lajk

Radostný okamžik Davida Pastrňáka! Partnerka mu porodila dceru, kvůli ní se omluvil z MS Datel si našel dalšího soupeře do Clash of the Stars! Zadluženému youtuberovi se nelíbí rivalovy dluhy Finský asistent hlavního trenéra končí na české střídačce! Jaká je budoucnost Kariho Jalonena?

prima-living

Nadcházející víkend otevře brány nejkrásnějších zahrad: Můžete navštívit parky i soukromé zahrady Které houby už rostou a kam na ně vyrazit. Z lesa si můžeme přinést první hřiby, kozáky i holubinky Sladké jahody a kyselá rebarbora. Senzační kombinace ovoce a zeleniny vynikne v koláči, sirupu i džemu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.