zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Listové těsto
Autor: Thinkstock Listové těsto

Listové těsto je univerzální surovina. Vyzkoušejte nové sladké i slané recepty!

Listové těsto nebo také lístkové těsto dostalo svůj název podle šupin, které se po upečení objevují a tvoří charakteristické tenké vrstvy. I když domácí příprava není příliš složitá, není tato činnost rozšířená.
klaram , 25.11.2016

reklama

Pro nákup listového těsta často hovoří také jeho příznivá cena a jednoduchý způsob skladování (mražení). Hluboce zmražené listové těsto má ve svém mrazáku většina hospodyněk. Málokdo však tuší, jak široké spektrum využití nám tento polotovar nabízí.

Prima tip: Hluboce zmražené těsto nechte rozmrznout. Rozmazování v mikrovlnné troubě není příliš vhodné – může se uvolňovat tuk obsažený v těstě a těsto se pak hůře zpracovává. Rozmražené těsto znovu nezmrazujte!

Listové těsto

Sladké variace

Jablečný štrúdl s mrkví a medem

Listové těsto 3Suroviny:

• 1 balení listového těsta

• 4 jablka

• 3 mrkve

• 50 g rozinek

• 1 lžička mleté skořice

• 4 lžičky medu

• 1 vejce

Postup:

Jablka neloupeme, pouze je po zbavení jádřinců nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Přidáme nastrouhanou mrkev, med, skořici a namočené rozinky. Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme na pláty cca 40 x 40 cm. Pláty těsta plníme obvyklým způsobem. Po zavinutí potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupňů asi 30 minut. Po vychladnutí tvoří nastrouhaná mrkev s jablky v řezu zajímavou strukturu. Jelikož se tento recept snaží vyhnout použití rafinovaného cukru, není vhodné závin sypat moučkovým cukrem. Včelí med v náplni osladí závin dostatečným způsobem.

Šátečky z listového těsta s pudinkem

Listové těsto 4

Suroviny:

• 1 balení listového těsta

• 1 balení vanilkového pudinku

• 250 ml mléka

• 1 sáček vanilkového cukru

• 1 vejce

Postup:

Pudink uvaříme dle návodu na obale, přidáme vanilkový cukr a necháme vychladnout. Z rozváleného listového těsta vykrájíme skleničkou kolečka. Na kolečka natřeme vychladlý uvařený pudink, listové těsto přeložíme a okraje zmáčkneme vidličkou, aby nevytékal pudink. Šátečky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme při 160 stupních do zlatavé barvy. Po upečení necháme šátečky vychladnout a sypeme moučkovým cukrem.

Slané variace

Slaný závin z listového těsta z mangoldovou náplní

Listové těsto 5Suroviny:

• 1 balení listového těsta

• 200 g listů mangoldu

• 4 vejce

• 1 stroužek česneku

• 1 lžíce sezamových semínek

• sůl, pepř

Postup:

Listové těsto rozválíme obvyklým způsobem (pláty 40 x 40). Listy mangoldu spaříme v horké vodě, drobně pokrájíme a smícháme se třemi rozšlehanými vejci a okořeníme (jedno rozšlehané vejce si necháme na potření závinu).

Na pláty klademe směs a zavineme. Konce utlačíme, spojíme rozšlehaným vejcem a rozšlehaným vejcem potřeme také celé záviny. Posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Krájíme vychladlé šikmými řezy pro zvýraznění žluto-zelené struktury náplně.

Křupavé tyčinky se sýrem

Listové těsto 6

Suroviny:

• 1 balení listového těsta

• 200 g sýra eidam

• 1 vejce

• 1 lžička sezamových semínek

Postup:

Listové těsto vyválíme na dvě poloviny. Jeden vyválený plát posypeme třemi čtvrtinami sýru, přikryjeme druhým plátem a znovu vyválíme. Potom nakrájíme na proužky cca 2 x 10 cm a klademe na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylým sýrem. Po roztavení sýru posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních dozlatova.

Listové těsto (zvláště v podobě polotovaru) dovede téměř v plné míře nahradit tradiční kynuté a mnohdy složitě připravované těsto. Buďte připraveni ho využít jak ve sladké, tak ve slané variantě!

Autor: Alžběta Krchová

Uložit

reklama

Související témata: sladké pečení , listové těsto , slané chuťovky

reklama

Přečtěte si také