Zázvor je výborným pomocníkem při vaření, během staletí se však osvědčil také při léčbě různých nemocí, což se na podzim hodí více než v jiných ročních obdobích. Konzumovat ho můžete ve formě horkého čaje, který si hravě poradí s nachlazením i žaludeční nevolností.
Blahodárné účinky zázvoru
Zázvor obecný je trvalka, která se pěstuje kvůli rozvětveným oddenkům výrazné chuti i vůně. Příznivé účinky exotické rostliny nevšedních tvarů znali už staří Řekové i Římané. Dnes se zázvor používá v sušené formě jako koření a to především do pokrmů orientální kuchyně. Kromě toho se přidává také do cukrářských a pekařských výrobků, marmelád, džemů a sirupů.
V posledních letech se stále větší pozornosti těší především čerstvý zázvor, z něhož lze připravovat léčivé čaje i zdraví prospěšné limonády. Při nákupu vybírejte spíše menší a světlejší oddenky – jsou šťavnatější a mají jemnější chuť. Budete-li je skladovat v ledničce, zůstanou v kondici překvapivě dlouhou dobu.
Pozitivní účinky zázvoru
• bojuje proti nachlazení
• posiluje imunitu
• dodává elán
• udržuje dobrý krevní oběh
• má antiseptické účinky
• zvyšuje tvorbu trávicích šťáv
• neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí
• pomáhá vylučovat hleny
• tlumí ranní nevolnost
• ulevuje od menstruačních křečí
• je vhodným pomocníkem při aromaterapii
Zázvorový čaj
Ingredience
• 4 nebo 5 tenkých plátků oloupaného zázvoru
• 250 ml vody
• 1 lžíce BIO medu
• šťáva z ½ limetky
Postup přípravy
Přiveďte vodu k varu a zalijte s ní plátky oloupaného zázvoru. Po 5–10 minutách sceďte, nechte vychladnout na teplotu cca 38–40 °C, přidejte med a čerstvě vymačkanou šťávu z limetky. Ihned konzumujte.
Zázvorový čaj s limetkou a medem. Foto: Thinkstock
Extra silný pomocník při nachlazení
Ingredience
• cca 5 cm čerstvého zázvoru
• 1 l filtrované vody
• 1 citron
• BIO med
Postup přípravy
Nastrouhejte do hrnce 5 cm čerstvého zázvoru, zalijte ho litrem filtrované vody, přiveďte k varu a povařte 10 minut. Odvar přelijte přes sítko do čajové konvice. Počkejte, až vychladne na teplotu cca 38–40 °C. Poté přidejte šťávu z citronu a podle chuti oslaďte BIO medem.
Autor: Nela Kučerová