Řecký jogurt je nadupaný vápníkem a vitamíny skupiny B a jeho konzumací dostaneme do svého jídelníčku také dávku probiotik a vysoce hodnotných mléčných bílkovin. Můžete si ho dát jen tak anebo se nechat inspirovat našimi tipy na jeho použití v kuchyni.
Řecký jogurt: 5 lahodných způsobů, jak do sebe dostat nálož bílkovin, vápníku a probiotik
Řecký jogurt plný bílkovin
Věděli jste, že výroba pravého řeckého jogurtu si na vstupu vyžádá dvojnásobek mléka, než je tomu u běžného jogurtu? Z fermentovaného mléka se odstředí syrovátka a výsledný jogurt pak získá onu charakteristickou velmi hustou a krémovitou konzistenci. Obvykle mívá řecký jogurt dvaapůlkrát i třikrát více bílkovin než ten klasický.
Pro zdravá střeva a imunitu
Řecký jogurt je stejně jako ostatní fermentované výrobky bohatý na probiotika. Tyto přátelské bakterie působí příznivě na střevní mikrobiom a pomáhají ho udržovat v rovnováze. To se stále více ukazuje jako klíčové pro naše zdraví a celkovou psychickou pohodu. Vyvážená střevní mikroflóra je nezbytná pro správné fungování našeho imunitního systému. Už naši předkové to věděli a my bychom fermenty měli také pravidelně zařazovat. Alespoň jednu porci denně, ať už to budou jogurty, kefíry, nebo třeba nakládaná zelenina, pickles.
Vyzkoušejte lehký jogurt s ovocem podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Řecký jogurt v kuchyni
Řecký jogurt je velmi hustý, a pokud si o něj recept říká, nemůžete ho jen tak nahradit klasickým jogurtem. Je zbaven syrovátky a jeho konzistence je někde na půl cesty mezi běžným jogurtem a krémovým sýrem. V řecké kuchyni slouží především jako základ známých tzatziki nebo se podává s medem jako dezert, tím ale jeho využití zdaleka nekončí. Máme pro vás několik dalších tipů, jak si na řeckém jogurtu skvěle pochutnat:
-
Mražený jogurt s ovocem
Jednoduchý na přípravu a v mrazáku k dispozici kdykoli vás přepadne chuť si zamlsat. Že to jde i zdravě, můžete učit své děti. Nejlépe je přizvěte do kuchyně, ať vám asistují. 350 g řeckého jogurtu smíchejte s trochou medu a přidejte lžičku vanilkového extraktu. Plech vyložte pečicím papírem a ochucený jogurt rozetřete do centimetrové vrstvy. Povrch rovnoměrně posypejte kousky čerstvého ovoce, kokosovými chipsy nebo ořechy, případně granolou nebo kousky kvalitní čokolády. Nyní to nejtěžší – počkat alespoň 2 až 3 hodiny, až to v mrazáku ztuhne. Pak už jen nalámat nebo rozkrájet a podávat. Co se nesní hned, uložte do sáčků na zip zpět do mrazáku.
PRIMA TIP: Jogurt můžete použít bílý nebo ho předem rozmixovat třeba s borůvkami.
Připravte osvěžující mražený jogurt podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
-
Skvělý farmářský dip
Klasický americký ranch dip se připravuje z majonézy a zakysané smetany. My pro vás máme odlehčenou a neméně lahodnou alternativu. Ranč z řeckého jogurtu je hustý, krémový a doslova vybízí, abyste si do něj namáčeli třeba masové kuličky nebo zeleninové hranolky. Samotný výraz „dip“ totiž pochází z anglického namáčet. A vy máte zdravou a výživnou svačinu pro teenagera nebo pro sebe do práce.
Smíchejte 250 g řeckého jogurtu, 1 najemno nasekaný stroužek česneku, 1 lžíci nasekané šalotky nebo bílé části jarní cibulky, 1 lžíci nasekaného kopru, ¼ lžičky worcesterské omáčky, sůl a pepř podle chuti.
-
Šlehaný jogurt
Nejchutnější forma řeckého jogurtu? Rozhodně vyšlehaný se smetanou! Jak ho jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinak.
Použijte ruční šlehač nebo kuchyňský robot a vyšlehejte 250 g řeckého jogurtu se čtyřmi lžícemi smetany, trochou medu nebo sirupu a lžičkou vanilkového extraktu. Začněte na nejnižší otáčky a postupně zvyšujte. Asi po 2 minutách šlehání přerušte, stěrkou setřete jogurt ze stěn mísy a pokračujte ještě další dvě až tři minuty. Cílem je hedvábně hladký a nadýchaný krém.
PRIMA TIP: Šlehaný jogurt podávejte s čerstvým ovocem a celozrnnými sušenkami nebo granolou.
-
Jogurtové smoothie
Zapomeňte na jogurtová smoothie z obchodu, udělejte si je jednoduše doma. Obejdete se bez éček a budete mít kontrolu nad přidanými cukry. Smoothie z ovoce a řeckého jogurtu poslouží jako zdravá snídaně nebo svačina. Princip přípravy je vždy stejný a vy můžete směle experimentovat s různými druhy ovoce a přislazovat přirozenou cestou třeba datlemi, kvalitním medem nebo přidat hodně sladké, zralé ovoce. Pamatujte, že vanilka a skořice také dokážou slušně ošálit váš mlsný jazyk a není nutné hned sahat po cukru.
Jak na to? Jednoduše! Řecký jogurt rozmixujte spolu s čerstvým nebo mraženým ovocem, přislaďte podle potřeby a konzistenci dolaďte přidáním trochy mléka nebo ovocného džusu. V takovém případě už většinou není potřeba doslazovat. Smoothie můžete dochutit limetkovou šťávou nebo zmíněnou vanilkou či skořicí. Ta si skvěle rozumí s jablky a hruškami a dokáže navodit správnou podzimní atmosféru. Smoothie můžete nutričně obohatit přidáním semínek nebo ořechového másla. S takto vydatnou snídaní vydržíte bez problému do oběda.
-
Odlehčená plněná vejce
Plněná vejce jsou úžasná nejen na Velikonoce. Jako předkrm nebo pohoštění pro návštěvu se hodí prakticky kdykoli. Zkuste máslo a majonézu vyměnit za řecký jogurt. Znásobíte množství bílkovin, uberete na tuku a vajíčka zmizí z talíře rychlostí blesku.
Na 12 kusů potřebujete 6 vajec uvařených natvrdo, 250 g tučného řeckého jogurtu, 2 lžičky dijonské hořčice, 1/3 lžičky uzené papriky, jemně nakrájenou bílou část jarní cibulky, špetku kajenského pepře a sůl podle chuti.
Vejce natvrdo podélně rozpulte, žloutky vydlabejte a v misce důkladně utřete s ostatními ingrediencemi do hladké konzistence. Pomocí plnicího sáčku je nastříkejte zpět do bílků, navrch je poprašte uzenou paprikou a ozdobte zelenou jarní cibulkou. Uložte je do lednice a vyjměte 30 minut před podáváním.
Zdroj: autorský text