Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Tiramisu kuličky

Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

5 největších chyb při přípravě zeleniny. Nenechte vyprchat všechny vitamíny

Zelenina tepelným zpracováním může ztratit své prospěšné vitamíny a minerály

Zelenina tepelným zpracováním může ztratit své prospěšné vitamíny a minerály Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Zelenina tepelným zpracováním může ztratit své prospěšné vitamíny a minerály

Zelenina tepelným zpracováním může ztratit své prospěšné vitamíny a minerály Zdroj: istock.com

Konzumace zeleniny přináší řadu výhod včetně nižšího rizika kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky druhého typu, některých druhů rakoviny a obezity. Pokud však chcete ze zeleniny získat co nejvíce výživových hodnot, záleží na tom, jak ji připravíte a uvaříte.

Seznam.cz banner

1. Zeleninu vaříte

Jeden z nejběžnějších způsobů úpravy zeleniny je její vaření ve vodě. Mnoho vitamínů obsažených v zelenině se však při tomto procesu vyluhuje do vody. Pokud se tedy nechystáte zrovna vařit polévku, je nevýhodné ji takto tepelně upravit. Zelenina vývaru dá vše, co může, pak se z ní stane jen vyvařená hmota. Raději zvolte vaření v páře.

2. Používáte na smažení kokosový olej

Kokosový olej je skvělý například na přípravu veganských dezertů a omáček, ale na tepelné zpracování zeleniny vhodný není. Kokosový olej přidává do pokrmů příliš mnoho nasycených tuků a může být pro zdraví obzvláště problematický, pokud je při vaření základním olejem. Používejte raději kvalitní řepkový nebo olivový olej.

Jarní zelenina s medovou zálivkou
Recepty

Jarní zelenina s medovou zálivkou

28

3. Zeleninu topíte v oleji

Dvě lžíce másla jsou sice chutné, ale přidávají zelenině zbytečné kalorie a tuky. Ty jsou sice při konzumaci zeleniny velmi důležité, ale nemělo by se to s nimi přehánět. Zvlášť pokud zelenina slouží spíše jako příloha. Místo toho zkuste zeleninu pokapat olivovým olejem, abyste do těla získali prospěšný tuk a pomohli vstřebání vitamínů rozpustných v tucích. Zelenina by však neměla být olejem politá, ale jen lehce obalená.

4. Používáte příliš mnoho soli

Někteří lidé přidávají sůl do zeleniny hned dvakrát – před vařením a před konzumací. Tato dvojitá dávka však může sabotovat zdraví vašeho srdce. Místo toho zeleninu před vařením, smažením či pečením lehce osolte, a než na talíři dosolíte, ochutnejte ji. Můžete také použít jiné bylinky a koření na dochucení. Samotná sůl by se měla používat spíš jako koření než jako základ celého pokrmu.

5. Vše dopředu nakrájíte

Kdo by neměl rád vše dopředu perfektně připravené? Při důkladném nachystání se později nezdržujete krájením a přidáváte zeleninu rovnou do pánve. Nakrájená či nastrouhaná zelenina se dá rovnou dokonce i koupit. Zelenina v takovém případě však ztrácí drahocenné živiny. Mělo by se s ní tedy pracovat hned a nestrouhat či krájet dlouho dopředu. Čerstvou zeleninu je potřeba zpracovat do šesti dnů od koupi, aby vám dokázala dát vitamíny a živiny.

Ať už zeleninu připravujete jakkoli, je lepší nějakou sníst, než ji do jídelníčku nezařadit vůbec. Pokud si vaše rodina pochutná na brokolici pouze v sýrové omáčce, je to v pořádku. Brokolice je stále prospěšná, jen z omáčky získáte také další kalorie a sodík.

Zdroj: livestrong.com; foto: iStock.com

Zeleninový nákyp
Recepty

Zeleninový nákyp

21
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zelenina vaření sůl vitamín omáčka vitamíny chyby při vaření kokosový olej zelenina tipy triky jak vařit zeleninu

Návrhy pro vás

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem Sladké

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti Sladké

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem Sladké

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Kuřecí popkorn – tchajwanské křupavé kuřecí kousky jsou příjemně pikantní a totálně návykové Maso

Kuřecí popkorn – tchajwanské křupavé kuřecí kousky jsou příjemně pikantní a totálně návykové


Přečtěte si také

Maso
Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Prostřeno!
Prostřeno: Hummus a zeleninové tyčinky podle Mirky Pikolové

Prostřeno: Hummus a zeleninové tyčinky podle Mirky Pikolové

Prostřeno!
Prostřeno: Veganská pěna s banány a avokádem Mirky Pikolové

Prostřeno: Veganská pěna s banány a avokádem Mirky Pikolové

Prostřeno!
Prostřeno: Batáty s karbanátky ze zelené čočky, červené řepy a salátkem

Prostřeno: Batáty s karbanátky ze zelené čočky, červené řepy a salátkem

Prostřeno!
Prostřeno: Indická mrkvová polévka Mirky Pikolové

Prostřeno: Indická mrkvová polévka Mirky Pikolové

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Sladké
Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

PR článek
Advent s vůní perníku v Pardubicích

Advent s vůní perníku v Pardubicích

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti Sladké

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem Sladké

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem

Maso
Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Zelenina
Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Okamura na Slovensku? Výlet kamarádů vládním speciálem, míní Vaňková. Doksanský se ho zastal Nikdo to nečekal! Česká likérka z malé obce šokuje svět a bere jednu cenu za druhou Fiala o úkolu předělat návrh rozpočtu: Na velké úpravy to nevidím a Babiš zdržuje

prima-zeny

Mia si podle Marcella zasloužila vyhrát. Prohra vás posune dál než vítězství, říká Miu na finále Zrádců doprovodil přítel a maminka: Vítězka vedle sympaťáka úplně zářila První slova vítězné zrádkyně Mii: Konečně to ze mě spadlo. Slavit nebudu, jsem abstinent

prima-zoom

Kolika let se dožívají hudební superstar? Metoda Mia: Vítězná zrádkyně popsala, jak v boji o výhru využila zkušenosti z policejní práce Proč už všichni dávno nechodíme na chůdách? Vyšší rychlost pohybu a dlouhý krok nejsou vše

prima-fresh

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

prima-cool

Zrádkyně Mia: kam půjde výhra? Samurajský seriálový hit vyráží v novém videu dech. Vše bylo reálné, bez CGI Zootropolis 2 boří kina a překonalo už obří historické rekordy

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Adventní a vánoční pranostiky: Tipnete si, jaká zima nás čeká? Význam svíček na adventním věnci: Proč má být jedna růžová? Staročeské vánoční cukroví se sádlem: Upečte sádlenky a škvarkové koláčky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.