Suroviny
- salát (mix polníček, špenát, rukola) 80–100 g
- sladké jahody 200 g
- nakládačky nebo kousek okurky polní 4 ks
- feta sýr (případně balkán) 40 g
- pekany nebo vlašáky 3–4 lžíce
- pár listů máty
- pepř
Zálivka
- olivový olej (zastudena lisovaný) 1/4 hrnku
- citrónová šťáva 3 lžíce
- dijonská hořčice 1/2 lžíce
- javorový sirup 1/2 lžíce
- sůl 1/4 lžíce
Postup přípravy
- Připravte si zálivku. V malé mističce smíchejte ¼ hrnku olivového oleje, 3 lžíce citrónové šťávy, ½ lžíce dijonské hořčice s ½ lžící javorového sirupu a ¼ lžící soli.
- Na pánvi si opražte rozpůlené pekanové ořechy na olivovém oleji nebo ghí másle. Nechte stranou vystydnout.
- Omyjte listy polníčku, rukoly, špenátu a přendejte je do misky. Jahody očistěte, rozpulte nebo rozčtvrťte a okurky nakrájejte na kolečka. Jahody i okurky přesuňte k listům do misky.
- K salátu přidejte ořechy, navrch rozdrolte fetu a na závěr přidejte podle chuti zálivku a špetku čerstvě umletého pepře. Pokud chcete, podávejte například s kuřecími plátky z grilu.
Letní salát s jahodami 2 Zdroj: P&G Foodies