Suroviny
- máslo 100 g
- karamelové bonbony 140 g
- lískové oříšky 50 g
- mascarpone 250 g
- ztužovač šlehačky 1 balení
- voda 2 lžíce
- smetana ke šlehání 150 ml
- jahoda 200 g
- moučkový cukr 100 g
- hladká mouka 140 g
- mléko 5 lžic
- žloutek 1 kus
- lískové oříšky 40 g
Postup přípravy
Všechny suroviny na těsto smícháme, Vypracujeme vláčné těsto, které dáme asi na 15 minut odležet do lednice. Pak je vyválíme a vyložíme jím formu o průměru 23 cm. Na těsto dáme pečicí papír, nasypeme na něj fazole a dáme péct do trouby na 190 °C. Po 15 minutách papír s fazolemi sundáme a dopečeme dalších 5 až 10 minut dozlatova.
Karamely nakrájíme na menší kousky, dáme je do kastrůlku s mlékem a za stálého míchání pomalu rozpustíme.
Mascarpone našleháme s cukrem, opatrně vmícháme ušlehanou smetanu se ztužovačem a jahody nakrájené na plátky.
Vychladlý korpus potřeme polovinou karamelu a krémem s jahodami. Na krém rozložíme 150 g jahod nakrájených na plátky, pokapeme karamelem a posypeme oříšky. Dáme vychladit do lednice.
Dezert
Jahodový koláč
Ingredience: Na těsto budeme potřebovat: 140 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g mletých lískových oříšků, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1–2 lžíce vody.Na náplň si připravíme:250 g mascarpone, 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 150 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilkový cukr, 200 g jahod a jahody na ozdobu
Na karamel a dohotovení použijeme:140 g měkkých karamelových bonbonů, 5 lžic mléka, 40 g opražených a nasekaných lískových oříšků.