Dezert:žloutkové věnečky
- směs na přípravu žloutkových věnečků 3 g
- vejce 3 kus
Dezert:jablka v županu
- moučkový cukr 3 kusy
Dezert:žloutkové věnečky
- voda 250 ml
- moučkový cukr 60 g
Dezert:jablka v županu
- listové těsto 500 g
- vejce 1 kus
- ořech 1 dávka
- hrozinky 1 dávka
- zavařenina 1 dávka
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření
Dezert:Jablka v županu
postup:Oloupeme jablíčka, vykrojíme jádřince a položíme na utěrku, aby pořádně oschla. Vybíráme raději menší jablíčka.Rozválíme si těsto a rozdělíme ho na 5 nebo 10 dílů podle velikosti jablek. Na každý díl dáme lžičku strouhanky (možno smíchanou s mletými ořechy) a na strouhanku položíme jablíčko. Do místa po jádřinci nasypeme cukr se skořicí nebo skořicový cukr, můžeme přidat rozinky, nasekané ořechy dobrou zavařeninu, brusinky – dle fantazie.Rohy těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem, obalíme jablko a nahoře slepíme k sobě. Ořechy můžeme klidně nasypat i nahoru na zabalené jablko. Hotové zabalené jablko potřeme vajíčkem a pečeme asi dvacet minut při 180 °C dozlatova.