Suroviny
Postup přípravy
Uvaříme vývar, do něj vložíme oloupaný rozpůlený chřest, přidáme sůl a špetku cukru
Vaříme 15 - 20min
Vyjmeme hlavičky a dáme je do ledové vody, aby nezčernaly
Spodní části povaříme ještě cca 5 minut a také je vyjmeme
Uděláme si světlou máslovou jíšku, půlku si dáme stranou a do druhé půli v kastrolu nalijeme vývar a mícháme, aby nevznikly hrudky
Pozvolna vaříme 15 – 20 minut
Vložíme nakrájené spodní díly chřestu a rozmixujeme
Za stálého míchání vlijeme smetanu a dle potřeby dohustíme jíškou opět přes síto a chvíli povaříme
Nakonec vložíme kolečka vrchní části chřestu (bez hlaviček)
Opepříme a dle potřeby ochutíme polévkovým kořením
Na talíři ozdobíme krájenou pažitkou a hlavičkami chřestu
Podáváme s opečeným toustem