Suroviny
- zaječí stehna 4 kusy
- špek 300 g
- borovička 100 ml
- cibule 400 g
- česnek 100 g
- mrkev 300 g
- vývar 400 ml
- zakysaná smetana 200 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- rozmarýn 1 špetka
- houbové koření 1 dávka
Postup přípravy
- Na pánvi osmažte na lžíci oleje část na kostičky pokrájené slaniny. Část odeberte do většího hrnce.
- Zaječí stehna prošpikujte klínky slaniny a rozmarýnem. Osolte a opepřete. Zprudka opečte na pánvi na slanině tak, aby se maso zatáhlo. Přidejte borovičku, zapalte a oflambujte.
- Do hrnce dejte nahrubo pokrájenou cibuli (1 cibule na jedno stehno), přidejte česnek a mrkev a chvíli restujte. D
- o základu z česneku a cibule dejte houby (houbové koření) a tymiánové lístky. Do hrnce vložte maso a zalijte vývarem.
- Nezakryté duste v troubě při 180 stupních asi třicet minut. Vyndejte, přidejte asi tři lžíce zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání a vložte přibližně na dvacet minut zpět do trouby.
- Omáčku můžete propasírovat nebo přecedit přes husté síto, případně ji servírovat i se zeleninou.
- Podávejte s bramborovými nočky a marmeládou z ostružin.