Suroviny
Nádivka
Pečené brambory
- brambory 1 kg
- olivový olej
- rozmarýn 2 snítky
- česnek 3 stroužky
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Nejprve si připravte nádivku. Chleba nakrájejte na malé kostky a v misce vyšlehejte vejce. Nasekejte čerstvé bylinky a v malém rendlíčku ohřejte škvarky.
- Všechny ingredience dejte do větší mísy a vypracujte v hladkou hmotu. Ochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
- Předehřejte troubu na 180 ºC.
- Omyté kuře naplňte připravenou nádivkou. Kuře vložte na pekáč a stehýnka svažte potravinářským provázkem, aby nádivka neutekla. Ze zbytků nádivky, které se nevešly do kuřete, udělejte kuličky o velikosti asi 7 cm a dejte je na pekáč ke kuřeti.
- Omyté brambory nakrájejte na čtvrtky a rozložte je na plech. Pokapejte olivovým olejem, přidejte snítku rozmarýnu a tři stroužky česneku. Osolte je a vložte do trouby.
- Ke kuřátku přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli, houby a stroužky česneku. Podlijte červeným vínem a vložte do trouby. Pečte přibližně hodinu až hodinu a půl.
- Těsně před dopečením přidejte na kuře plátky másla.
- Hotové kuře vyndejte z trouby, naporcujte nůžkami na drůbež a podávejte s pečenými bramborami.