Suroviny
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dáme vepřové uzené koleno, přidáme bobkové listy, nové koření a vše zalijeme necelými 2 litry vody. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi tři hodiny.
- Jakmile je vývar hotový, maso vyndáme na prkénko a necháme vychladnout. Ve větším hrnci orestujeme na oleji slaninu spolu s nakrájenou cibulí. Odstavíme z plamene, přidáme mletou papriku a promícháme. Zalijeme vývarem z masa.
- Kysané zelí propláchneme (pokud nemáme rádi polévku ostrou, hodně kyselou), překrojíme na menší kousky, aby se lépe konzumovalo, a přidáme ho do vývaru. Potom přidáme houby a celou klobásu. Vaříme asi 30 minut, než bude zelí měkké.
- Uzené maso nakrájíme na malé kousky. Z polévky vyjmeme klobásu a nakrájíme ji na kolečka.
- Obojí přesuneme do polévky a na závěr přidáme prolisované stroužky česneku. Zamícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Kapustnicu podáváme zjemněnou lžící zakysané smetany – podle chuti.