Suroviny
- máslo 2 lžíce
- pórek 2 ks
- cibule 1 ks
- mražený hrášek 420 g
- kuřecí vývar 4 hrnky
- sůl
- pepř
- kajenský pepř
- limetková šťáva 1 lžička
- vejce 4 ks
- smetana 2 lžíce
- bylinky (bazalka, máta nebo kopr)
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Rozehřejte máslo ve velkém hrnci na středním plameni. Přisypejte nakrájený pórek, cibuli, špetku soli a restujte na nižším plameni asi 8–10 minut. Stále míchejte, dokud nezesklovatí.
- Přidejte mražený hrášek, kuřecí vývar a promíchejte. Polévku přiveďte k varu a následně ihned snižte plamen a nechejte probublávat bez pokličky asi 15–20 minut, dokud nebude hrášek měkký.
- Opatrně přendejte polévku do mixéru a rozmixujte, ne úplně dohladka: nechte jí nějakou strukturu.
- Vraťte polévku do hrnce a opět povařte po dobu asi 5–10 minut, dokud nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a přidejte kajenský pepř a limetkovou šťávu. Než si připravíte zastřená vejce, vraťte hrnec s polévkou na plotnu na velmi nízký plamen a občas promíchejte.
- Nyní si připravte zastřená vejce. Vaří se v mírně vroucí osolené vodě s přidanou lžičkou octa. Syrové vejce vyklepněte do misky nebo naběračky, vodu v hrnci roztočte vařečkou jako vír a vejce do ní nechte opatrně sklouznout. Naběračkou pak bílek opatrně přehrňte přes žloutek a po minutě nebo dvou vejce děrovanou naběračkou vyjměte z vody.
- Polévku dodělejte přimícháním smetany. Servírujte ve velkých miskách, polévku posypte čerstvými bylinkami, pokapejte olivovým olejem a přidejte zastřené vejce.