Suroviny
- hovězí steak 5 kusů
- černý pepř 50 g
- olej 2 lžíce
- brandy 100 ml
- zakysaná smetana 150 ml
- petržel 2 hrsti
- fazolové lusky 800 g
- slanina 200 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Těžkou, nejlépe železnou pánev postavte na vysoký plamen a nechte pořádně rozehřát. Rozdrťte kuličky pepře. Posolte hovězí steaky a potom je ze všech stran důkladně obalte v drceném pepři.
2. Zamávejte rukou nad pánví – ucítíte-li horkost, je nádoba dostatečně rozpálená. Vlijte olej a hned vložte steaky. Nechte je nerušeně opékat tři minuty, pak otočte – měly by být hezky zahnědlé. Opékejte další tři minuty, poté snižte teplotu a vložte maso na pekáči do trouby. Na lehké propečení pečte dvě minuty, na střední čtyři minuty a na úplné šest minut.
3. Mezitím si udělejte omáčku. Pokud na pánvi zbyl nějaký olej, vylijte ho. Nalijte brandy, zapalte a flambujte, abyste spálili všechen alkohol; pánví stále potřásejte. Jakmile oheň v nádobě zhasne, přidejte zakysanou smetanu. Snižte plamen na poloviční, prohřejte a zkontrolujte, zda omáčku není třeba dochutit.
4. Vyjměte steaky z trouby a šťávu z pekáče přilijte do omáčky. Přisypte petrželku, polijte steaky omáčkou a podávejte.
5. Fazolové lusky: Zmrazené nebo chlazené zelené fazolové lusky opražíme na másle, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, lehce podusíme a podáváme k masu, pečeným nebo vařeným bramborám.