Játrové knedlíčky do polévky
- hovězí játra 100 g
- mork z kostí ( - volitelné ) 30 g
Ingredience na 4 porce
Játrové knedlíčky do polévky
- vejce 1
- pepř
- česnek
- majoránka
- muškátový květ
- citronová kůra 1/4 lžička
- houska 100 g
Postup přípravy
Kosti očistíme ve studené vodě, dáme na pekáč a pečeme na 170 ºC asi 15 min. Zbytky morku seškrabeme z pekáče a použijeme pro lepší chuť. Kosti vložíme do hrnce, přidáme zeleninu a koření, zalijeme studenou vodou a vaříme asi 5 hodin. Scedíme a dochutíme.
Játrové knedlíčky do polévky: 100 g utřených nebo umletých hovězích jater30 g másla nebo morku z kostí1 lžíce polohrubé mouky1 vejcesůl a pepř podle chuti1 utřený česnektrocha promnuté majoránkyšpetka muškátového květu1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry100 g nastrouhané housky (přibližně)
postup:
Utřeme tuk se solí a žloutkem, přidáme opačnou stranou nože naškrábaná játra, mouku, česnek, majoránku, kůru, květ, pepř, bílek a tolik strouhanky, aby bylo těstíčko tak husté, aby se z něj daly tvarovat malé knedlíčky (menší než míčky na ping-pong).
Knedlíčky se také mohou vykrajovat pomocí dvou lžiček namočených do polévky (podobně jako nočky) a vhazovat do mírně vařící polévky. V tom případě připravíme o něco řidší těsto.
Knedlíčky vaříme pod poklicí ve vývaru asi 10 až 15 minut.
TIP: Nejdříve do polévky zavaříme jeden knedlíček na zkoušku, a když se nerozvaří, uvaříme všechny knedlíčky.
Polévka Hovězí s játrovými knedlíčky
Ingredience na 4 porce:
- 1 kg hovězích kostí
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 1 rajče
- 5 kuliček černého pepře
- petrželová nať
- 5 bobkových listů
- sůl
- česnek