Suroviny
Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kousky, cibulku nahrubo, česnek nasekáme na menší kousky. Cibulku osmažíme lehce dohněda, přidáme maso. Maso dlouho smažíme, dokud není opečené. Přidáme česnek a smažíme ještě asi 5minut. Zalijeme vodou a necháme vařit do změknutí cca 50minut. Poté vodu vyvaříme až na sos. Není potřeba zahušťovat, vzniklá šťáva je dostatečně hustá. Ochutíme solí a pepřem, můžeme přidat popřípadě masox pro zvýraznění chuti.
Knedlíky: Uvařené brambory nastrouháme najemno, přidáme dvě celá vejce, sůl, mouku. Uhněteme těsto, ze kterého připravíme 3 menší nebo 2 větší šišky. Vaříme v osolené vodě 20–25minut dle velikosti. Potom knedlík vyjmeme a nakrájíme na 1cm silné plátky.
Špenát: Můžeme použít čerstvý nebo mražený. Osmažíme 1menší cibulku, 2stroužky česneku. Přidáme špenát. Dusíme cca 10minut, osolíme, opepříme, můžeme dát i polévkové koření sypké a zahustíme vajíčkem.