Suroviny
- máslo 1 ks
- hovězí líčka 1 kg
- pepř
- sůl
- cibule 2 kg
- černé pivo 2 ks
- vývar 700 ml
- slunečnicový olej
- máslo
- cukr
- mrkev 250 g
- petržel 1 ks
- zelená petržel 100 g
- brambory 1.5 kg
Postup přípravy
Hovězí líčka: Na oleji a másle osmažíme a necháme zatáhnout nasolená a opepřená líčka, poté vyndáme a dáme bokem. Do téhož hrnce dáme pokrájenou cibuli, která se restuje tak dlouho, dokud nezačne chytat barvu, pak postupně přiléváme pivo a mícháme tak dlouho, dokud nám základ až skoro nezčerná a pivo se nevypaří. Poté dáme zpět líčka, zalijeme vývarem a dáme i s poklicí do trouby - ideálně na 80 stupňů C přes celou noc, v našem případě na dvě hodiny na 180 stupňů C. Hotová líčka vyndáme a zabalíme do alobalu. Výpek přecedíme, cibuli vyhodíme. Čistý výpek zredukujeme do hustoty a před podáváním v omáčce ohřejeme pokrájená líčka.
Bramborové pyré: Očištěné a pokrájené brambory dáme vařit do osolené vody, až se rozvaří. Scedíme a dáme zpět na plotnu, aby se vypařila veškerá voda, pak rozmačkáme. Máslo rozpustíme, vlijeme do brambor a rozšleháme.
Kořenová zelenina na másle: Petržel a mrkev pokrájíme na kolečka a dáme vařit do vody asi na pět minut. Poté slijeme a vysypeme do ledové vody, aby zelenina neztratila barvu. Před podáváním osmažíme na másle.