Postup přípravy
- škeble 2 kg
Postup přípravy
Sspeciální pomůcky:
grilovací tácky a několik hrstí, borovicového jehličí
Připravte si:
asi 2 kg škeblí, špetku hrubé soli, špetku čerstvě namletého černého pepře
pusťte se do toho:
1. Vydrhněte mušle pod tekoucí studenou vodou. Odstraňte nakřáplé skořápky, nebo ty, které se nezavřou, když se na ně poklepe. Kleštičkami odstraňte všechny chomáče, které se objeví u zavíracích kloubů škeblí.
2. Připravte gril na grilování.
3. Vezměte grilovací misku z alobalu a udělejte do ní asi centimetrové otvory. Položte ji na rošt grilu a ten dejte co možná nejníže do ohně. Dno misky zasypejte borovicovým jehličím a na ně naskládejte mušle. Gril rozpalte na vysokou teplotu. Jehličí začne doutnat a mělo by vzplanout, v té chvíli je přiklopte druhým táckem (tentokrát neperforovaným). Grilujte mušle zhruba 15 minut, dokud nebudou mírně uzené.
4. Přeneste mušle na servírovací misky a vyhoďte ty, které se neotevřely. Před jídlem vyndejte prstem nebo speciální „mořskou“ vidličkou škeble ze skořápek. Nezapomeňte připravit talíř na odkládání zbylých skořápek.
TIP: Škeble můžete ve finále zakápnout malinovým nebo jablečným vinaigrette.