Lehký salát
- salát 500 g
- rajčátek 10 kusy
- oregano 5 lístky
Head
Postup přípravy
Připravte si:
1 kg vykuchaných čerstvých sardinek, čerstvě namletý pepř, hrubozrnnou sůl, extra panenský olivový olej
Pusťte se do toho:
1. Hoďte sardinky na tác, zbavte je hlav, vnitřností, šupin a kostí. Nasolte je a opepřete po obou stranách. A zrovna tak je potřete olejem.
2. Očistěte gril a rozpalte ho.
3. Po mřížce je rozmístěte a zhruba 3 minuty je po každé straně opečte. Maso od grilu nikdy neodtrhujte. Počkejte, až se zatáhne a samo se mřížky pustí.
4. Sardinky sundejte z grilu. Zakápněte je olivovým olejem a nechte chvíli vydechnout. Naservírujte je na talíř, zalijte citronovým konfitem a už noste na stůl.
Citronový konfit
Doba přípravy:10 minut
Připravte si:
150 ml vody, 150 g cukru, 1 citron, nakrájený na tenké plátky
Pusťte se do toho:
1. Svařte vodu s cukrem v kastrůlku.
2. Vhoďte do ní plátky citronu, chvíli povařte a sundejte z plotny.
3. Nechte konfit vychladnout.
Lehký salát
Doba přípravy:10 minut
Připravte si:
500 g lístků čerstvého salátu (špenátu, petrželky, dubáčku apod.), 10 cherry rajčátek, lístky čerstvého oregana, lístky čerstvé řeřichy
Pusťte se do toho:
1. Prsty natrhejte listy salátu do mísy, přidejte nakrájená rajčátka. Poté vše zasypte lístky bylinek.
2. Přes dlaň vymačkejte citron do mísy se salátem, mezi prsty zachytíte citronová jadérka.
3. Nakonec vše zakapejte olivový olejem a prsty vzdušně salát promíchejte.