Dezert
- směs na přípravu žloutkových věnečků 1 kus
- vejce 3
Polévka
- koňak 1 kus
- bobkový list 1 kus
Dezert
- cukr 60 g
Polévka
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření
Polévka:Francouzská cibulačka
postup:
1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, orestujeme ji na másle, zalijeme ji bílým vínem. Pokračujeme celkem třikrát do vypaření vína, až se vytvoří kašička. Přidáme panáka koňaku, bobkový list, zalijeme hovězím vývarem, ochutíme tymiánem a osolíme. Necháme jemně vařit asi 15 minut.2. Polévku podáváme se sýrovými krutony. Nejprve si namícháme směs ze žloutků a nastrouhaného sýra, kterou potřeme plátky bagetky a zapečeme je v troubě.3. Na horkou cibulačku nastrouháme ještě francouzský sýr a můžeme ji podávat i s propečenou a křupavou bagetkou. Nebo dáme bagetku do talíře a přelijeme ji vroucí polévkou a nakonec ještě posypeme sýrem a ozdobíme petrželí.