Suroviny
- špagety (ze semoliny) 350 g
- červená cibule (na půlkolečka) 1 ks
- lilek (nakrájený na kostky) 1 ks
- chřest několik stonků
- brokolice (růžičky rozkrojené napůl) plná hrst
- cherry rajčata (rozpůlená) 2 hrnky
- paprika (nakrájená na kostky) 1 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- zelenina (zelená - kapusta, špenát, mangold nebo rukola) 2 hrstě
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý)
- chilli 1/2 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
- voda 3 a 1/2 hrnku
- bílé víno 1 lžíce
K podávání
- strouhaný parmazán 1 hrnek
- cherry rajčata (rozpůlená)
- bazalka 1/2 hrnku
Dnes s námi vyzkoušejte recept na špagety se zeleninou z farmářského trhu. Zeleninu můžete obměňovat podle sezony a aktuálního výběru. Hodí se třeba žampiony, mrkev, cukety či květák. Jediná zelenina, bez které se tento recept neobejde, jsou rajčata!
Důležité je hlídat při vaření těstoviny, aby byl uvařené na skus. V hrnci zbyde trocha vody z vaření, která se šťávou z rajčat vytvoří jednoduchou omáčku.
Postup přípravy
- Všechny připravené ingredience dejte do velkého kastrolu. Přidejte vodu a víno a začněte vařit. Pokud se špagety nevejdou do kastrolu, v průběhu vaření je zatlačte do vody, jak budou postupně měknout. Kastrol přiklopte poklicí, přiveďte k varu a poté poklici sundejte. Vařte odkryté 7–9 minut, až budou špagety uvařené al dente. Občas promíchejte a ujistěte se, že se těstoviny nelepí ke dnu.
- Těstoviny se zeleninou rozdělte na talíře, posypejte parmazánem, nasekanou bazalkou a ozdobte rozpůlenými rajčátky. Můžete pokapat trochou olivového oleje.