Suroviny
- dýně 1 kg
- rostlinný tuk (rozpuštěné - volitelné ) 40 g
- cibule 1 kus
- česnek 1 kus
- zeleninový vývar 9 dl
- citronová šťáva 1 lžíce
- bobkový list 1-2 kus
- zázvor ½ lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Oloupejte dýni, odstraňte semínka a dužinu a pokrájejte na kostky o hraně 2,5 cm
V pánvi rozpusťte máslo nebo rostlinný tuk, přidejte cibuli a česnek a smažte je na mírném plameni tak, aby změkly, ale nezměnily barvu
Přidejte dýni a nechte ji 2 až 3 minuty podusit s cibulí
Přidejte vývar a uveďte do varu
Osolte a opepřete podle chuti
Pak přidejte zázvor, citronovou šťávu a bobkový list
Pod pokličkou vařte na mírném plameni asi 20 až 30 minut, aby dýně změkla
Odstraňte bobkový list, nechte polévku trochu vychladnout a pak ji protlačte sítem nebo rozmixujte dohladka (lepší rozmixovat)
Ozdobte trochou kysané či sójové smetany Provamel Bio, příp
bílým kozím biojogurtem
Posypte pažitkou a černým sezamovým semínkem
Dýňová polévka se sójovou smetanou
Ingredience:
- 1 kg dýně (přibližně)
- 40 g (3 polévkové lžíce) másla nebo rostlinného tuku
- 1 najemno pokrájená cibule
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 9 dl zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1–2 bobkové listy
- ½ lžičky mletého zázvoru
- sůl, pepř