Suroviny
- dýně Hokkaidó 1
- mrkev 6
- petržel 1
- cibule 1 a 1/2
- česnek 2 stroužky
- zeleninový bujón 1
- máslo kousek
- olivový olej
- smetana
- pažitka
- citronová šťáva pár kapek
- sůl
Postup přípravy
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky (dýně Hokkaidó se neloupe, pouze se zbaví jádřince). Na rozpálené směsi másla a olivového oleje orestujeme cibuli a česnek, poté přidáme další zeleninu, vše ještě chvilku restujeme.
- Zalejeme vodou, tak aby sahala zhruba do úrovně restované zeleniny, přidáme sůl a dle chuti trochu sušeného zeleninového bujónu. Vaříme do změknutí zeleniny. Rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Výsledný krém pokapeme pár kapkami citrónu, ozdobíme smetanou a pažitkou.
Autor receptu: Iva Janžurová a Theodora Remundová