Head
- kuřecí maso 5 kusů
Na gratinované brambory
- česnek 3 stroužky
Head
- žampion 10 kusů
- červené víno 200 ml
- rajský protlak 2 lžíce
Head
- máslo 1 dávka
Na gratinované brambory
- sůl 1 špetka
Head
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Nejprve rozehřejeme máslo s olejem. Osolená a opepřená stehna opečeme dozlatova a dáme je stranou. Do kastrolu vložíme další máslo a doměkka orestujeme půlkolečka cibule. Přidáme drcený česnek, malé hlavičky nebo kousky hub a zalijeme vínem. Počkáme, až se alkohol vyvaří. Přimícháme protlak a provaříme, vhodíme tymián a zalijeme vývarem. Maso vrátíme a necháme ho podusit doměkka. Zvýšíme plamen a necháme polovinu omáčky zredukovat.
2. Na brambory smícháme koření se smetanou, provaříme asi 20 minut a necháme zchladit. Brambory nakrájené na plátky namáčíme ve smetanové omáčce a vkládáme do máslem vymazané ohnivzdorné nádoby v pořadí: brambory, kroužky cibule, špenát, nastrouhaný sýr. Opakujeme, dokud je třeba. Skončíme bramborami, které zalijeme zbytkem smetany. Poté dáme zapéct a podáváme ke kuřeti.