Na gratinované brambory
- smetana 1 kus
Head
- česnek 1 palička
Na gratinované brambory
- tymián 3 snítky
- muškátový oříšek 1 špetka
- cibule 1 kus
Head
- drůbeží vývar 500 ml
- olivový olej 1 dávka
- máslo 1 dávka
- tymián 3 snítky
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Nejprve rozehřejeme máslo s olejem. Osolená a opepřená stehna opečeme dozlatova a dáme je stranou. Do kastrolu vložíme další máslo a doměkka orestujeme půlkolečka cibule. Přidáme drcený česnek, malé hlavičky nebo kousky hub a zalijeme vínem. Počkáme, až se alkohol vyvaří. Přimícháme protlak a provaříme, vhodíme tymián a zalijeme vývarem. Maso vrátíme a necháme ho podusit doměkka. Zvýšíme plamen a necháme polovinu omáčky zredukovat.
2. Na brambory smícháme koření se smetanou, provaříme asi 20 minut a necháme zchladit. Brambory nakrájené na plátky namáčíme ve smetanové omáčce a vkládáme do máslem vymazané ohnivzdorné nádoby v pořadí: brambory, kroužky cibule, špenát, nastrouhaný sýr. Opakujeme, dokud je třeba. Skončíme bramborami, které zalijeme zbytkem smetany. Poté dáme zapéct a podáváme ke kuřeti.