Suroviny
- hovězí maso (libové (plec, kýta)) 1 kg
- sádlo 50 g
- cibule 2 ks
- hladká mouka 30 g
- sladká paprika 2 lžičky
- hovězí vývar 1 l
- hrášek 100 g
- sůl
- pepř
Zelený hrášek se přidává až nakonec a vytvoří v chuti příjemnou tečku. Dá se ale vynechat nebo lze použít i další zeleninu, kterou máte rádi – kukuřici, fazolové lusky, papriku a další. Jen ji v omáčce dostatečně povařte, aby byla měkká.
Postup přípravy
- Maso omyjte, okrájejte a nakrájejte na dvoucentimetrové kostky. Vydatně osolte a opepřete.
- Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte.
- Sádlo vložte do hrnce a rozpalte. Vsypejte cibuli, stáhněte oheň na polovinu a asi 10 minut restujte do zlatohněda. Zvyšte plamen a přisypejte všechno maso, které zprudka ze všech stran osmahněte. Maso pustí šťávu a tu nechte zcela vyvařit.
- Základ posypejte moukou (hraškou) minutu míchejte, přidejte sladkou papriku a opět minutu míchejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a pak pod poklicí na mírném plameni duste asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pokud použijete tlakový hrnec, stačí dusit pod tlakem asi 50 minut.
- Když je maso měkké, přisypejte hrášek (může být mražený, čerstvý nebo nakládaný -– ten zceďte a propláchněte) a nechte ještě pět minut dusit.
- Podávejte s rýží, knedlíkem nebo pečivem.