Suroviny
- kuřecí stehno (farmářská kuřecí stehna nebo celé kuře) 4 ks
- šalotka (nakrájená na kostičky) 1 ks
- citronová tráva (krájená na jemná kolečka) 1–2 ks
- zázvor (čerstvý) 2 plátky
- chilli papričky 1 ks
- kokosové mléko 400 ml
- špenát (nebo mangold) 400 g
- bambus (plátky) 100 g
- olivový olej 2 lžíce
- mořská sůl
- koriandr (čerstvý)
Použila jsem v receptu mangold křížený se špenátem, který jsem koupila na farmářských trzích, ale můžete použít třeba jen špenát či mangold. Jen špenátu bude stačit minutka tepelné úpravy, zatímco mangold bude potřebovat o něco déle.
Bambus je volitelná ingredience, takže pokud ho zrovna nemáte doma, klidně ho můžete vypustit.
Postup přípravy
- Ve větším hrnci na olivovém oleji orestujeme šalotku doměkka. Přidáme lehce osolené kuřecí maso spolu s citronovou trávou, plátky zázvoru a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a uchovalo si maximum šťavnatosti. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte na plátky pokrájenou chilli papričku i se semínky nebo bez, podle stupně pálivosti, kterého chcete dosáhnout.
- Pokud je maso ze všech stran lehce nazlátlé, zalijeme vše kokosovým mlékem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Takto duste, dokud maso nebude téměř odpadat od kosti, tedy bude hotové. Záleží jak velké segmenty použijete. Přibližně 15–20 minut pro větší kousky.
- Mezitím si omyjte špenát nebo mangold, nechte okapat a pokrájejte na širší proužky. V momentě, kdy je kuřecí maso téměř hotové, přidejte špenát, bambusové plátky a dobře promíchejte.
- Pokud by vám v hotovém jídle vadila citronová tráva a zázvor, můžete před přidáním špenátu stehna vyjmout a omáčku přecedit a maso spolu s omáčkou opět vrátit do hrnce a přidat špenát s bambusem.
- Krátce prohřejte, dosolte podle chuti a můžete podávat ideálně s rýží nebo nudlemi ozdobené čerstvým koriandrem. Já jsem použila červenou celozrnnou basmati.