Na těsto
- poleva
Na náplň
Na těsto
- vanilkový cukr
- žloutek 6
- mouka 125 g
- prášek do pečiva 1 lžička
Postup přípravy
Příprava piškotu:
Rozpustíme polevu ve vodní lázni a sejmeme z plotny. Z bílků ušleháme sníh. Máslo a cukry ušleháme šlehačem do pěny, po jednom zapracujeme žloutky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a přidáme polevu. Nakonec krátce zašleháme sníh. Nalijeme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě asi 30-40 min na 190 °C. Upečený korpus necháme vychladnout, potom si vykrojíme kolečka potřebné velikosti.
Náplň připravíme tak, že pokrájíme broskve na malé kousky a vše smícháme. Ztužovač připravíme podle návodu a můžeme potírat.
Piškotové těsto si buď překrojíme, nebo namažeme jednotlivá kolečka a spojíme k sobě. Dle požadované velikosti spojíme 1x nebo 2x.
Dortíčky potřeme zlehka marmeládou nebo krémem a můžeme potahovat marcipánem.
Marcipán připravíme tak, že smícháme všechny ingredience do požadované konzistence. Musí být tvárný asi jako plastelína. Poté si na pomoučeném vále vyválíme placku a potáhneme dortíčky dle fantazie. Dáme na chvíli ztuhnout do lednice.
Dezert
Dortíčky s marcipánem
Ingredience:
Na těsto:
- 1 poleva Decor tmavá (Dr. Oetker)
- 6 bílků
- 160 g změklého másla
- 160 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 6 žloutků
- 125 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Na náplň:
- 1 jogurt bílý (400 g)
- vanilkový cukr
- 80 g moučkového cukru (cca)
- kompotové broskve
- citronová šťáva
- želatinový ztužovač za studena (Dr. Oetker)
Na marcipán:
- 200 g moučkového cukru
- 200 g sušeného mléka
- 40 cl vody
- mandlová esence
- 5 lžiček oleje
- potravinářská barva