Domácí smetanový sýr
- jogurt 2 ks
Domácí housky
- sádlo 50 g
Vajíčková pomazánka
Domácí smetanový sýr
Domácí housky
- mléko 275 ml
Vajíčková pomazánka
Domácí housky
Postup přípravy
Domácí smetanový sýr: V misce smícháme dva velké bílé jogurty se šlehačkou, přelijeme do cedníku vyloženého plátýnkem, kde necháme odkapat minimálně dvě hodiny (nejlépe do druhého dne). Hotový sýr dochutíme česnekem, pažitkou, solí a pepřem.
Vajíčková pomazánka: Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a měkký sýr, dochutíme solí, pepřem a nakonec posypeme petrželkou. Hotovou pomazánku dáme do lednice.
Domácí housky: Vše zaděláme na těsto a necháme vykynout. Po vykynutí upleteme housky. Housky přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme dalších 45 minut kynout. Poté potřeme vodou a posypeme mákem, sezamovými semínky, nebo směsí hrubé soli a kmínu. Pečeme 11 minut na 230 stupňů s hrnkem vody.