Suroviny
- hladká mouka 210 g
- kakao (holandského typu) 20 g
- moučkový cukr 70 g
- vanilka (mleté vanilky či skořice, ale i badyánu nebo hřebíčku) špetka
- loupané mandle (mleté mandle nebo ořechy) 140 g
- máslo (studené,nakrájené na kousky) 140 g
- mandle (na ozdobení)
- krém (náplně na spojování (viz Prima tip))
- moučkový cukr (na poprášení)
- kakao (na poprášení)
Postup přípravy
- Na vále smíchejte mouku, kakao, cukr, mleté mandle nebo ořechy, vanilku a pak do ní rozdrobte máslo. Nejprve rychle zpracujte špičkami prstů na drobenku a pak spojte do těsta. Vytvarujte do bochánku nebo válečku a zabalené do fólie dejte do chladu odpočinout.
- Těsto nechte chvíli stát v pokojové teplotě. Pak ho na ploše poprášené moukou rozválejte na výšku 3 mm a vykrajujte z něj žádané tvary, například karty, které ozdobte mandlemi. Nebo tvary nechte bez ozdob a po upečení je spojte náplní. Těsto můžete také vtlačovat do formiček. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Cukroví klaďte na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 12 minut. Po upečení je případně spojte náplní, ozdobte polevou nebo vyklepněte z formiček a poprašte moučkovým cukrem a/nebo kakaem.
PRIMA TIPY:
Náplň od babičky: Do pěny utřete 3 žloutky a 100 g moučkového cukru, přidejte 2 lžíce rybízové nebo malinové zavařeniny, pár kapek rumu, 150 g blanšírovaných mletých lískových oříšků, důkladně promíchejte a je-li třeba, zahustěte trochou mletých piškotů nebo naopak zřeďte trochou rumu.Kakaová poleva: V misce zahřejte 50 g másla a promíchejte ho s 10 g kakaa. Svařte 100 g krupicového cukru ve 120 ml vody na sirup a pak ho tenkým pramínkem a za stálého míchání přilévejte k máslu s kakaem. Jakmile začne poleva houstnout, přelévejte jí pečivo.
Tmavé čokoládové těsto Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD