redakce Prima FRESH

Tmavé čokoládové těsto

Moje hodnocení
10x

Něco pro milovníky výraznějších čokoládových chutí a pro pestrost repertoáru. Celkem univerzální těsto, z něhož opět můžete tvarovat (klidně třeba tmavé rohlíčky, kuličky apod.), ale také ho vykrajovat či jím plnit formičky. Kořenění přizpůsobte svým chutím, kakao snese výraznější koření typu badyán či hřebíček.

1 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Na vále smíchejte mouku, kakao, cukr, mleté mandle nebo ořechy, vanilku a pak do ní rozdrobte máslo. Nejprve rychle zpracujte špičkami prstů na drobenku a pak spojte do těsta. Vytvarujte do bochánku nebo válečku a zabalené do fólie dejte do chladu odpočinout.
  2. Těsto nechte chvíli stát v pokojové teplotě. Pak ho na ploše poprášené moukou rozválejte na výšku 3 mm a vykrajujte z něj žádané tvary, například karty, které ozdobte mandlemi. Nebo tvary nechte bez ozdob a po upečení je spojte náplní. Těsto můžete také vtlačovat do formiček. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. Cukroví klaďte na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 12 minut. Po upečení je případně spojte náplní, ozdobte polevou nebo vyklepněte z formiček a poprašte moučkovým cukrem a/nebo kakaem.

PRIMA TIPY:

Náplň od babičky: Do pěny utřete 3 žloutky a 100 g moučkového cukru, přidejte 2 lžíce rybízové nebo malinové zavařeniny, pár kapek rumu, 150 g blanšírovaných mletých lískových oříšků, důkladně promíchejte a je-li třeba, zahustěte trochou mletých piškotů nebo naopak zřeďte trochou rumu.Kakaová poleva: V misce zahřejte 50 g másla a promíchejte ho s 10 g kakaa. Svařte 100 g krupicového cukru ve 120 ml vody na sirup a pak ho tenkým pramínkem a za stálého míchání přilévejte k máslu s kakaem. Jakmile začne poleva houstnout, přelévejte jí pečivo.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty