Těsto
- vejce 6 ks
- cukr krystal 140 g
- mleté vlašské ořechy 140 g
Náplň
- máslo 140 g
- moučkový cukr 100 g
- vejce 1 ks
- mleté vlašské ořechy 100 g
Poleva
- cukr krystal 150 g
- rum 3 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná,bio ) z 1 citronu
- voda (horká ) 3 lžíce
- vlašské ořechy 20 ks
Postup přípravy
- Hlubší plech vyložte pečicím papírem. Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladké pěny, trvá to zhruba 20 minut. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové směsi zapracujte ořechy a pozvolna vmíchejte sníh. Těsto rozetřete do připraveného plechu a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 6–8 minut, až zrůžoví. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Na náplň prošlehejte máslo s cukrem, zašlehejte vejce a ořechy.
- Vychladlé těsto podélně prořízněte, jeden plát potřete krémem a přiklopte druhým plátem.
- Na polevu vmíchejte cukr do rumu, přidejte citronovou kůru a pozvolna přilévejte po lžičkách horkou vodu a míchejte, až je poleva hladká a tekutá. Přelijte ji přes plněné pláty, nožem naznačte na povrchu mřížku a každý čtvereček ozdobte půlkou vlašského ořechu. Uložte alespoň na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
- Vyjměte, rozkrájejte na čtverce podle naznačené mřížky a podávejte.
Ořechové řezy s rumovou polevou 2 Zdroj: Marek Podhora