Poleva
- čokoláda 100 g
Poleva
- smetana 400 ml
Ingredience
- kakao 3 lžíce
- lískové oříšky 200 g
- hrozinky 200 g
- kandované ovoce 150 g
- čokoláda 100 g
- rum
Postup přípravy
Máslo, cukr a vejce utřeme. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Kakao zalijeme vařící vodou, aby vznikla kaše, kterou přidáme do těsta. Dále přidáme sekané oříšky a čokoládu rozlámanou na kousky, hrozinky namočené v rumu a kandované ovoce. Plech vyložíme pečicím papírem, na který rozetřeme těsto, a dáme do trouby péct na 190 °C. Ještě horký koláč polijeme čokoládovou polevou.
Poleva:
Rozpustíme máslo a čokoládu. Přidáme cukr a mléko a utřeme dohladka.
Šlehačka:
Smetanu ke šlehaní, do které přidáme Smetafix, šleháme, dokud nezhoustne.
Dezert
Čokoládový koláč se šlehačkou
Ingredience:
- 200 g másla
- 200 g cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- 4 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 200 g nasekaných lískových oříšků
- 200 g sušených hrozinek
- 150 g kandovaného ovoce
- 100 g čokolády na vaření
- placatice rumu
Poleva:
- 100 g čokolády
- 100 g vanilkového cukru
- 100 g másla
- 4 lžíce mléka
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 Smetafixy