Tip na gurmánský výlet: Lausanne pro mlsouny

Město Lausanne objímají vinice, které byly založeny v 11. století, a uprostřed města je jedna z nevíce top trendy hipster čtvrtí à la náš pražský Karlín.

Lausanne patří mezi nejznámější švýcarská města. Nachází se ve francouzsky hovořící části země a vzácně se zde snoubí frankofonní nonšalance s pověstnou švýcarskou spořádaností.

Než se budeme zabývat jídlem, tak jen ve třech větičkách historie města: V 6. století byla založena katedrála na kopci, kde se usadil biskup, protože tu byl krásný výhled na rybnaté jezero a pohoří Jura. V roce 1931 tu postavili tehdy nejvyšší mrakodrap v zemi, který místním protestantům pěkně lezl krkem, protože je stejně vysoký jako ta katedrála. A v roce 2009 se začala měnit čtvrť Flon, kde byly na konci 18. století koželužny. Tady můžeme začít s jídlem.

Flon je ideální místo pro všechny, kdo milují staré industriální čtvrti. Mnohé evropské metropole si dnes hýčkají taková místa – dříve okrajová dělnická čtvrť, dnes nejlepší adresa; prostě podobně jako náš Karlín. Od jídla a pití se tu najde úplně všechno. Můžete si tu dát ranní kávu s croissantem, sushi, burgery, typická švýcarská jídla, třeba rösti, a po setmění i drinky v baru. Osobní doporučení autorky jsou místní ryby. Ženevské jezero neboli Lac Léman je nejhlubší v Evropě (310 metrů) a rybolov tu má velmi dlouhou tradici. Místní ryby uspokojí pestrostí druhů, chutí i úprav nejvyšší gurmánské nároky.

A pak jeden tip pro milovníky tradičních věcí. Střed města, to jsou křivolaké malebné uličky. Nechte své kroky, nebo GPS v mobilu, aby vás zavedly na place de la Palud. Tam najdete vedle sebe dvě pozoruhodná místa. Jedním z nich je obchod s místní produkcí, který se jmenuje La ferme vaudois. Gurmáni, držte si kreditky, protože tady jsou všechny myslitelné laskominy – klobásky, mouky kaštanové, kukuřičné a jiné, sýry, sirupy, sušenky slané i sladké, marmelády, hořčice, likéry, destiláty, vína, těstoviny – a mnohé další.

Na stejném náměstí je nedaleko cukrárna Mutarlier. Autorka přiznává, že koukala do výlohy zcela magnetizována výstavkou výrobků a nemohla se odtrhnout. Nedala si nic, protože chtěla všechno a neuměla se rozhodnout.

Město má bezpočet dalších kulinárních lákadel všech žánrů. A kdybyste chtěli zakončit den v místě, které symbolicky spojuje staré a nové, tak si dejte večeři v Brasserie de Montbenon. V secesním pavilonku, kde bývalo kasino, se podávají v designovém interiéru moderní jídla. A jestli jste se za celý den na lausannských kulinárních atrakcích příliš rozdováděli, tak okolní park či pohledy na slunce zapadající za jezerem, vás zase hodí do klidu.

Autor: Jana Vlková Foto: archiv autorky a Swissimage

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty