Jak si užít víkend v Bratislavě? Projezte se jím!

Obliba takzvaných eurovíkendů stoupá a lidé objevují krásy evropských metropolí při krátkých výletech, kdy místo obcházení památek jen tak nasávají atmosféru místa. A to se nejlépe podaří při ochutnávce místních specialit.

Možností, kam vyrazit na víkend, je spoustu, oblíbený je Řím, Lisabon nebo Dublin, v poslední době se hodně jezdí do Budapešti, ale je ještě jedno město, které čeká na objevení. Proč nevyrazit do Bratislavy? Moderní město na břehu Dunaje má pro nás mnoho výhod. Především se tam bez problému domluvíme a Slováci jsou k Čechům velmi milí. Plusem je také krátká a pohodlná cesta – vlakem jste tam z Prahy za 4 hodiny.

Bratislava není v porovnání s ostatními evropskými metropolemi nijak velká, což je vlastně příjemné. Během víkendu stihnete snadno projít Staré Mesto, které je velmi půvabné a hlavně funguje celé jako pěší zóna. Na širokých ulicích je celá řada restaurací, kaváren a bister, které mají útulné zahrádky. Z nabídky si vybere každý!

Na chvíli turistou

Pokud přece jen toužíte po prohlídce památek, využijte turistický vláček Prešporáčik, který startuje na Hviezdoslavovom námestí u Slovenského národního divadla. Na výběr je 5 tras, my jsme zvolili trasu na Bratislavský hrad, která trvá hodinu i s 20minutovou přestávkou na prohlídku hradu s krásným výhledem na Bratislavu a Dunaj.

Po takovém výletu to chtělo malé osvěžení a my jsme na doporučení zašli do moderní kavárny FACH ve Ventúrské ulici. Mají tu výběrovou kávu, výborné koláče, ale i skvělé domácí limonády a džusy. Můžete si tu dát i snídani, třeba lívance nebo pošírovaná vejce s bearnskou omáčkou a křupavou slaninou. Během dne jsou v nabídce saláty, sendviče i teplá jídla.

Na skok v Japonsku

Hned za rohem v Panské ulici jsme objevili japonskou restauraci RAMEN KAZU, kterou vede šéfkuchař Kazu z města Sapporo na ostrově Hokkaido. Už podle názvu je zřejmé, že hlavní specialitou jsou různé druhy nudlové polévky ramen. Takový autentický podnik v Čechách stále chybí, proto jsme neváhali a šli to vyzkoušet. V nabídce jsou tři druhy vývaru (shoyu, miso a shio) v mnoha variantách náplně. Já ochutnala Special SHOYU ramen s vývarem ze sójové omáčky, s plátky vepřového masa, ochuceným vejcem, mořskou řasou a jarní cibulkou a moc jsem si pochutnala. Ceny se pohybují mezi 12–18 eury za opravdu velkou mísu polévky. Pokud nejste polévkový typ, na menu najdete i různé snacky, misky rýže s kousky masa nebo japonské curry.

Ráj pro milovníky street food

Na okraji Starého Mesta, na náměstí SNP se jednou za měsíc koná STREET FOOD PARK před Starou tržnicou. Plácek se vzrostlými stromy se na čtyři dny promění v pulsující místo plné foodtrucků a stánků, které nabízejí rozmanité dobroty do ruky. Na své si přijdou masožravci i vegani, milovníci tradiční slovenské kuchyně i ti, kteří mají raději exotiku. My jsme neodolali vyhlášenému hotdogu od NYC CORNER. Na rohu náměstí najdete i moderní pivnici SHENK, kde do zálohovaných kelímků čepují skvělé pivo.

Cestou zpátky se projděte Hviezdoslavovým námestím, kde je několik cukráren, které nabízejí ohromující výběr zmrzlin. Nabídka uspokojí i náročné, na své si přijdou i vegani, a podle délky front je zmrzlinová kultura právě v Bratislavě velký hit!

Dopřejte si trochu luxusu

Pokud toužíte otestovat úroveň vysoké gastronomie, máme pro vás super tip. Součástí pětihvězdičkového hotelu Grand Hotel River Park na Dvořákově nábřeží je i hotelová restaurace RIVERBANK RESTAURANT, které vládne český šéfkuchař Jaroslav Žídek. Na Slovensku je skutečně známou tváří, protože byl hvězdou pořadu Ano, šéfe! obdobně jako u nás Zdeněk Pohlreich.

Objednali jsme si šestichodové degustační menu s vinným párováním. První chod byla kachní játra foie gras s višněmi a domácím banánovým chlebem, následovali marinovaní sledi s křenem, okurkou, jablky a vajíčkem – velmi svěží a překvapivé jídlo, které mě hodně potěšilo. Třetí chod s názvem Zrno nabídl naklíčenou pšenici, ječmen a pohanku připravenou nakyselo s houbami a vejcem. Chuťově to trochu připomínalo kulajdu, výsledný dojem byl velmi delikátní a mě moc bavilo použití tradičních, málo využívaných surovin. Jako první hlavní chod byl servírovaný mořský ďas s dušenou zeleninou a šafránovým aioli à la „Bouillabaisse“. Po rybě přišel na řadu konfitovaný jehněčí hřbet s pyré ze zeleného hrášku a kozím sýrem. A sladká tečka nakonec? Studená jogurtová polévka s ovocem, čokoládou a mandarinkovo-zázvorovým sorbetem.

Špičková jídla jsme si vychutnávali společně s výtečnými víny, která nám doporučila místní sommeliérka. Degustačnímu párování vévodila vína ze Slovenska, Maďarska, Rakouska i Francie. Každopádně byl tento večer opravdovým zážitkem a pro nás příjemným zakončením naší bratislavské odysey. A abych řekla pravdu, příjemně nás překvapila i cena – degustační menu stojí 60 eur, s vinným párováním 90 eur. A extra tip na závěr? Do restaurace Riverbank si můžete dojít i na oběd – v rámci denní nabídky si můžete dát předkrm nebo polévku a hlavní jídlo dohromady za 15 eur.

Co říct na závěr? Bratislava je moderní město s krásným starým městem, které láká turisty z celého světa. Pokud si chcete užít pár dní objevováním nových koutů a přitom ochutnat skvělé jídlo, můžu vám tuto metropoli jen doporučit!

PŘIPRAVILA KLÁRA MICHALOVÁ

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty