zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Efektivní krájení cibule krok za krokem
Autor: Fiskars Efektivní krájení cibule krok za krokem

Efektivní krájení cibule krok za krokem

Nakrájená cibule je základem mnoha pokrmů. Naučte se s námi tu správnou techniku. Tajemství spočívá v kombinaci vertikálních a horizontálních řezů.
PR Fiskars , 15.03.2021

reklama

Použité nože:

Nůž okrajovací a Nůž kuchařský velký

Cibule se v různých úpravách objevuje v naší kuchyni velice často. Používáme ji do základů, omáček, pomazánek, ale třeba i do zeleninového salátu. Její krájení patří k základním kuchařským dovednostem, bez kterých se v kuchyni opravdu neobejdete.

Na začátku je potřeba cibuli pečlivě oloupat. Použijeme loupací nůž, který má pro tento účel ideální velikost i tvar čepele. Cibuli zbavíme suchých vrstev a odkrojíme oba konce.

Nejprve cibuli oloupejte
Autor: Fiskars Nejprve cibuli oloupejte

Vezmeme si velký kuchařský nůž, cibuli podélně rozkrojíme napůl a řeznou stranou položíme na prkénko. Tím získáme bezpečnou a stabilní pozici pro následující krájení.

Krájení na půlkolečka 

Tento způsob použijeme zejména na přípravu cibule do salátů, na ozdobu obložených mís a chlebů.

Tenká půlkolečka se hodí třeba do salátu
Autor: Fiskars Tenká půlkolečka se hodí třeba do salátu

Prsty sbalíme tak, že ukazovák, prostředníček a prsteníček lehce ohneme. Cibuli držíme proti prkénku tak, aby nehty byly lehce schované. Palec zůstává za cibulí a tlačí ji proti ostatním prstům. Kolébavým pohybem začneme krájet cibuli od konce směrem ke dlani. Čepel se přitom opírá o klouby předních prstů, aby nedošlo k řeznému poranění.

Základem je ostrý nůž a správná technika
Autor: Fiskars Základem je ostrý nůž a správná technika

Krájení větších cibulí na kousky do základu

Pod maso, do základu spolu například s kořenovou zeleninou.

Cibuli rozkrojenou napůl rozkrojíme podélně ještě jednou. Obdobně jako u krájení na půlkolečka, kolébavým pohybem pokrájíme na kousky.

Pod maso se cibule krájí nahrubo
Autor: Fiskars Pod maso se cibule krájí nahrubo

Krájení na kostičky

Do pomazánek, jemných omáček, remulád i salátů.

Cibuli položenou na prkénko nařízneme několika kolmými řezy směrem k prkénku (počet řezů závisí na tom jak jemné kostičky chceme). Pozor – nedokrajujeme do konce na straně, kde byl kořen, aby se nerozpadla. 

Cibuli neprokrojte až do konce, aby se nerozpadla
Autor: Fiskars Cibuli neprokrojte až do konce, aby se nerozpadla

Následně uchopíme zeshora cibuli prsty ohnutými obdobně jako u krájení na půlkolečka a jemně tlačíme proti prkénku. Velkým nožem provedeme několik řezů rovnoběžných s prkénkem o zhruba stejné tloušťce jako u prvního naříznutí nakolmo. Opět nedokrajujeme do konce.  

Pro jemné kostičky cibuli prokrojte i vodorovně
Autor: Fiskars Pro jemné kostičky cibuli prokrojte i vodorovně

Takto připravenou cibuli uchopíme cibuli stejně jako při krájení na půlkolečka a kolébavým pohybem nakrájíme na požadovanou hrubost/jemnost kostiček.

Nyní můžete nakrájet opravdu jemné kostičky
Autor: Fiskars Nyní můžete nakrájet opravdu jemné kostičky

Rada na závěr: Opravdu bezpečně budete krájet pouze s dobře nabroušeným nožem. 

Podívejte se na podrobný videonávod, jak správně krájet cibuli:

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Jak nakrájet cibuli

reklama

Související témata: krájení cibule , jak na to

reklama

Přečtěte si také