Těsto
- hladká mouka 1,5 hrnku
- jedlá soda 3/4 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- vejce (oddělené žloutky a bílky) 2 ks
- máslo 1/2 hrnku
- cukr krupice 1/2 hrnku
- citronová kůra 1
- citronová šťáva 3 lžíce
- podmáslí 3/4 hrnku
Citronový sirup
- hrubá krupice 1/3 hrnku
- citronová šťáva 2 lžíce
- voda (horká) 2 lžíce
Poleva
- moučkový cukr 2,5 hrnku
- máslo 2 lžíce
- zakysaná smetana 3 lžíce
- sůl
- citronová šťáva 2 lžíce
- mléko
Postup přípravy
- Koláč: Vymastěte formu 20 x 20 cm a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Smíchejte mouku, sodu na pečení, kypřicí prášek a sůl v míse a dejte stranou. Vyšlehejte vaječné bílky, až budou mít měkké hroty. Dejte stranou.
- Ve velké míse utřete máslo a cukr, až bude směs mít krémovou konsistenci, bude lehká a nadýchaná. Do máslové směsi postupně přidejte žloutky a důkladně prošlehejte. Přidejte citronovou kůru a šťávu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Do moučné směsi přidávejte postupně máselnou a na střídačku s podmáslím.
- Postupně opatrně vmíchejte ušlehané bílky. Těsto rozprostřete do vymazané formy. Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, až bude vršek zlatavý a těsto uprostřed pružné, když ho zmáčknete. Vyndejte formu z trouby a nožem objeďte kolem jejích svislých stěn. Vidličkou nebo špejlí udělejte do koláče dírky, abyste se ujistili, že neprojedou celým těstem.
- Sirup: Smíchejte všechny ingredience, a když se cukr rozpustí, lžící ho přelijte přes koláč, dokud je ještě teplý. Nechte vychladnout a vyndejte z formy.
- Poleva: V míse smíchejte všechny ingredience, až vznikne hladká směs. Až bude koláč úplně studený, celý ho pokryjte polevou.