Náplň
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- cukr krupice 100 g
- vejce (pokojové teploty) 1 ks
- máslo (studené,nakrájené na kostičky) 20 g
- sůl špetka
Těsto
- máslo (pokojové teploty) 50 g + na vymazání
- cukr krupice 40 g + na vysypání
- vejce 1 ks
- řecký jogurt 1 lžíce
- citronová kůra z 1 a 1/2 bio citronu
- hladká mouka 50 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- moučkový cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Na krémovou náplň dejte citronovou šťávu, cukr, vejce a sůl do ohnivzdorné mísy, postavené na kastrol s mírně vroucí vodou. Ujistěte se, že se dno mísy nedotýká hladiny vody.
- Směs zlehka a stále promíchávejte po dobu 5 až 8 minut, až zhoustne a bude lesklá. Pak ji okamžitě přeceďte přes jemný cedník nebo síto do jiné mísy a zašlehejte do ní studené máslo, kostičku po kostičce tak, aby se každá zcela rozpustila, než přidáte další. Mísu přikryjte a dejte na 30 minut stranou vychladnout. Pak krém přesuňte do cukrářského sáčku a dejte do ledničky.
- Na těsto ušlehejte máslo s cukrem do nadýchané směsi. Vejce lehce prošlehejte a vlijte za stálého šlehání k máslu s cukrem. Přidejte citronovou kůru, jogurt a vanilku. Navrch prosejte mouku a zatřete ji jenom tak, až vznikne těsto.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Formičky zlehka vytřete máslem a vysypte cukrem. Rozdělte do nich těsto tak, aby sahalo do poloviny výšky, trochu těsta si ponechte. Špičku zdobicího sáčku postavte do středu těsta a naplňte krémem tak, aby byly formičky ze dvou třetin plné. Navrch rozdělte zbylé těsto a formičky postavte na plech.
- Bábovičky pečte 15 až 20 minut. Jakmile budou upečené, objeďte okraje formiček nožem, abyste je uvolnili. Pak je vyklopte na talíře a poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Nemusíte vlastnit cukrářský sáček, abyste bábovičky (které jsou svěží verzí ikonických čokoládových báboviček „se žhavým srdcem“) naplnili – vystačíte si se silnějším plastovým sáčkem, kterému před použitím odstřihnete roh. Krém vytlačujte pevně a rovnoměrně.
Žhavé citronové bábovičky 2 Zdroj: Marek Kučera