Suroviny
- mleté hovězí maso 400 g
- bylinky (nasekané - petržel, rozmarýn, tymián a koriandr, jednu hrst na obalení) 4 velké hrsti
- strouhanka 3 lžíce
- vejce 2 ks
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- chilli 1 lžička
- chilli papričky (drcené) 1 lžička
- kari koření 1 lžička
- skořice 1 lžička
- fenyklová semínka (mletá) 1 lžička
- česnek 5 stroužků
- rajčatové pyré 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- zázvor (nastrouhaný) asi 1 lžička
- máslo (na namáčení) 3 lžíce
- citron (k podávání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso, bylinky, strouhanku, vejce, koření, rozdrcený česnek, passatu, sójovou omáčku a zázvor promíchejte na hladší směs. Dochuťte a dobře ji prohněťte, čím hladší bude, tím lépe bude na špejlích držet. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Z masové hmoty tvořte menší šišky, které napíchejte na špejle. Vložte je na plechu s pečicím papírem do trouby a pečte asi 35 minut (maso je nutné péct zvolna, aby zůstalo šťavnaté). Po upečení namáčejte špízy do rozpuštěného másla a obalte je ve zbylých bylinkách.
- Šťavnaté špízky podávejte ještě s citronem, aby si je každý mohl zakápnout podle chuti.