Udeřáky
- sůl 1 dávka
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření Hlavní chod
Hlavní chod:Babiččin pečený králík, udeřák, zelí
postup:Králíka osolíme a okmínujeme a přelijeme rozpuštěným husím sádlem, nejlépe den předem. Druhý den pečeme přiklopené při teplotě 200 stupňů asi 2 hodiny.Suroviny na udeřáky (chlupaté knedlíky) smícháme a vypracujeme těsto, z něhož tvoříme menší válečky, které vkládáme do vroucí vody. Vaříme dle velikosti cca 12 minut.Naložené zelí uvaříme v malém množství vody a scedíme. Smícháme s najemno pokrájenou syrovou cibulkou, lžící másla a osladíme a dochutíme dle chuti.