Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

3 švédská jídla, ve kterých vyzkoušíte ryby, mořské plody, ale i vepřové

3 švédská jídla
3 švédská jídla Autor: istockphoto.com
Švédské masové kuličky jistě znáte, ale co další jídla z tohoto severského státu? Představujeme vám tři pokrmy, které si můžete v podstatě snadno připravit i u nás. Tedy až na první z nich, který je spíš pro odvážnější... ;)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Surströmming s bramborem

První pokrm je vyloženě švédskou specialitou, kterou si v domácích podmínkách připravíte asi dost komplikovaně. I tak vám ji představíme, jelikož jde o pokrm, který byl v minulosti hojně konzumován a nyní bývá díky své specifické chuti pouze pro otrlejší. Víte, co znamená švédské slovíčko surströmming? Schovává se pod ním fermentovaný sleď, který má tak silný odér, že ho i na severu konzumují raději v dostatečně větraných místnostech či nejlépe venku. Máme pro vás ale i variantu se sleďem, kterého seženete běžně v obchodě.

Recept

Švédské masové kuličky Köttbullar Foto:

Švédské masové kuličky Köttbullar

Masové kuličky Köttbullar se smetanovou omáčkou jsou pro mnohé neodmyslitelnou součástí návštěvy obchodního domu Ikea. Abyste si tuto skandinávskou specialitu mohli...

Suroviny: 1 plechovka surströmming (fermentovaných sleďů) nebo balení nakládaných sleďů, brambory, červená cibule, kopr, zakysaná smetana

1. V osolené vodě uvařte oloupané brambory v celku. Po uvaření nechte lehce zchladnout a nakrájejte na plátky.

2. Na talíř vyskládejte kousky sleďů, plátky brambor a vše zasypejte červenou cibulí na kolečka.

3. Vše dozdobte čerstvým koprem a zakysanou smetanou.

FRESH tip: Pokud se odhodláte vyzkoušet opravdu tradiční surströmming, zapátrejte na internetu v e-shopech se skandinávskými potravinami.

3 švédská jídla 2 Foto:

Ärtsoppa

Běžně připravovanou švédskou polévkou je hrachovka. Ta je i v českých rodinách hodně oblíbená, například o Vánocích. Ve Švédsku se běžně konzumuje s vepřovým masem a je dochucená bylinkami.

Suroviny: 500 g suchého žlutého hrachu, 400 g uzeného vepřového masa, 2 cibule, 1 řapíkatý celer, vývar, tymián, oregáno, olej, sůl

1. Přes noc namočte žlutý hrách ve studené vodě.

2. Slijte a dejte stranou. V kastrolu si rozehřejte trošku oleje a přidejte cibuli s řapíkatým celerem.

3. Restujte doměkka několik minut. Přidejte namočený hrách, dochuťte bylinkami, solí, zalijte vývarem a dejte vše vařit.

4. Poté přidejte do hrnce s polévkou maso v celku, aby se během vaření prohřálo a změklo. Stejně jako hrách a ostatní zelenina. 

Recept

Toscakaka Foto:

Toscakaka

V roce 1904 se ve Stockholmu konala premiéra slavné Pucciniho opery Tosca. A na základě této výjimečné události získal název tento švédský karamelovo-mandlový dort. Jestli...

5. Maso vyndejte a natrhejte na kousky. Ostatní ingredience v kastrolu rozmačkejte. Podávejte zasypené masem a čerstvými bylinkami.

FRESH tip: Uzené maso můžete podávat k polévce i na speciálním talíři, kdy maso nakrájíte na plátky. Pokud by na vás polévka byla příliš hustá (měla by být skoro jako kaše), přidejte víc vývaru.

3 švédská jídla 3 Foto:

Smörgåstårta

Poslední z vybraných pokrmů je často servírován na oslavách a rodinných sešlostech. Bavíme se o "sendvičovém dortu", který je připravován z mnoha různých ingrediencí a jeho variace se liší v každé domácnosti. Proto je i tento recept spíš přibližným návodem, jeho finální podoba se může měnit podle chuti.

Suroviny: plátky toustového chleba, creme fraiche, smetana, majonéza, šunka, krevety, olivy, kaviár, rajčata, okurka, citronové plátky, uzený losos, čerstvý kopr, natvrdo uvařené vejce a jiné

Recept

Lussekater Foto:

Lussekater

Pečení těchto švédských bulek se údajně váže k velmi dávné historii. Jejich hlavním úkolem totiž bylo zahnat od obydlí zlé duchy a naopak přilákat síly dobra!

1. Na plátky toustového chleba (poskládaného do tvaru dortu nebo dlouhého obdelníku) navrstvěte krémovou směs z creme fraiche, smetany a majonézy. Přidejte několik vybraných ingrediencí (např. okurku, uzeného lososa aj.).

2. Pokračujte s vrstvením chleba a krémové směsi. Jakmile máte několik vrstve, potřete krémem i z boků.

3. Navrch naskládejte veškeré vybrané ingredience, jako např. krevety, šunku, olivy a další. Dort dejte vychladit.

Připravila Tereza Pánková

Související témata: recepty , tipy , gastronomie , sever , švédská kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama