Teplý salát s dýní a prosciuttem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát s dýní a prosciuttem  Foto:
Salát s dýní a prosciuttem
Foto: Thinkfood.cz

Nebojte se neotřelých kombinací. Nasládlá dýně skvěle pasuje ke slané sušené šunce a výraznému sýru. Dopřejte si tento teplý salát podle receptu z blogu ThinkFood.cz. Bude vám chutnat stejně jako nám :)

Kombinovat dýně a uzeniny jsem viděla v Rakousku, kde dýni pečou, lehce marinují v kvalitním vinném octě, a pak ji přidají do salátu s pečenými paprikami a domácí tlačenkou. Výborná kombinace, stejně jako tahle s prosciuttem a ovčím sýrem pecorino.

Zkusila jsem pecorino etrusco, který je výrazný, s červeným povrchem díky potírání rajčatovým protlakem s mlékem. Kdo nemáte rád typickou chuť ovčího mléka, nemusí vám tento sýr sednout. Nechte si proto v obchodě raději poradit, případně můžete pecorino nahradit parmezánem.

Suroviny
dýně máslová nebo hokaido 1 ks
prosciutto 150 g
sýr pecorino 100 g
koriandrová semínka 1 lžička
celý černý pepř 1 lžička
hrubá mořská sůl 1 lžička
sušená chilli paprička 1 ks
rukola 1 hrst
Postup
1

Troubu předehřejte na 190 ˚C. Dýni přepulte a vyjměte z ní semena. Neyhazujte je, ale odložte stranou. Neoloupanou dýni nakrájejte na čtvrtky nebo přímo na měsíčky a vložte je do pekáčku spolu se semeny. Pokropte vše olivovým olejem. Ve hmoždíři roztlučte lžičku koriandrových semínek, černého pepře, hrubé mořské soli a jednu sušenou chilli papričku. Směs nasypte na dýni a rukama promíchejte. Pečte ji v troubě tak 30 minut, ale klidně přidejte pár minut navíc, aby byly čtvrtky dýně pěkně ožehlé.

2

Na velký oválný talíř naskládejte ledabyle plátky prosciutta. Na ně naložte horkou opečenou dýni a opražená semínka a vše posypte hoblinami pecorina. Přidejte pár lístků rukoly a zakápněte salát olivovým olejem a pár kapkami balzamica. Jako příloha ciabatta a vino bianco.

Salát s dýní a prosciuttem  Foto: Thinkfood.cz

Salát s dýní a prosciuttem. Foto: Thinkfood.cz

 

Thinkfood.czKdyž jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama