S Klárou v kuchyni: Pestrobarevná čočková polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Pestrobarevná čočková polévka  Foto:
Pestrobarevná čočková polévka
Foto: Klára Michalová

Tahle polévka je plná chutí, vůní a barev, žádná minimalistka :) Nebojte se s ní volně experimentovat! Můžete přidat uzenou slaninu nebo paprikovou klobásu. Stejně dobrá je i s fazolemi nebo s cizrnou. A zeleninu volně měňte podle stavu své lednice nebo zahrady :)

Suroviny
olivový olej 2 lžíce
cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
mrkev 2 ks
celer 1/4 ks
rajský protlak 1 vrchovatá lžíce
mletá uzená paprika 1 vrchovatá lžička
mletý římský kmín 1/2 lžičky
voda 1,5 litru
brambory 2 ks
máslová dýně 1/4 ks
malá cuketka 1 ks
sušená saturejka 2 lžičky
sůl a mletý pepř
čočka, konzervovaná 1 plechovka
listový špenát 1 velká hrst
medvědí česnek 1 velká hrst
vinný ocet 1–2 lžíce
Postup
1

Na olivovém oleji osmahněte nahrubo nasekanou cibuli. Po chvíli přihoďte nasekaný česnek, na kostičky nakrájené mrkve a kousek bulvového celeru (nebo jeden řapík). Nechte orestovat a pak přidejte rajský protlak, uzenou papriku, římský kmín, vše promíchejte, nechte rozvonět a zalijte horkou vodou.

2

Do hrnce dejte brambory, máslovou dýni a cuketu nakrájené na malé kostičky. Ještě přidejte nadrobno nakrájená cherry rajčátka, osolte, dochuťte saturejkou a přihoďte bobkové listy.

3

Po deseti minutách vaření vsypte do hrnce slitou plechovku čočky (nebo na začátku varu do polévky vsypte ½ hrnku červené čočky).

4

Když budou brambory a mrkev měkké, vhoďte do polévky sekaný listový špenát (čerstvý nebo mražený), nasekaný medvědí česnek a vlijte vinný ocet. Nechte přejít varem a servírujte.

Pestrobarevná čočková polévka  Foto: Pestrobarevná čočková polévka, foto: Klára Michalová

Videa

reklama

reklama