Pečený lilek s česnekem „á la Jean“

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-8
Pečený lilek s česnekem Foto:
Pečený lilek s česnekem
Foto: All

Lilek je úžasná a nedoceněná zelenina, která má strukturu jako houby. Nemá sama o sobě příliš výraznou chuť, ale skvěle absorbuje jiné chutě, takže pokud ji doplníte výraznými přísadami a kořením, výsledek je famózní.

Zkuste si připravit tenhle skvělý zapečený lilek, který poslouží jako originální příloha k masu nebo jen jako lehká večeře s čerstvou bagetkou.

Suroviny
lilek 4 ks
česnek 2 palice
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Lilky rozpůlíme a v každé půlce podélně vytvoříme 3 až 4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a natěsno jimi vyložíme vzniklé zářezy.

2

Bohatě zalijeme olejem, ochutíme solí a pepřem a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 30 až 40 minut, dokud není dužnina zcela měkká.

3

Prima tip: Podle chuti můžeme posypat oreganem nebo provensálským kořením.

Olivová kuchařka

Olivová kuchařkaSnažíte se používat olivový olej, protože víte, že je zdravý, ale tápete, který je ten pravý? Chybí vám srozumitelné informace a dobré rady? Anebo prostě jen rádi experimentujete v kuchyni?

Olivy a olivové oleje nabízejí nepřeberné možnosti využití. V Olivové kuchařce najdete mnoho receptů, praktických informací a především rady a tipy, jak jejich potenciálu co nejefektivněji využít. Recepty využívají kvalitních ingrediencí – např. kozí a ovčí sýr, bylinky, zeleninu. Důraz je kladen na to, aby suroviny byly dostupné na českém trhu. Recepty mají spočítanou energetickou hodnotu a obsah cholesterolu.

Kromě olivových receptů najdete i užitečné informace o tom, jak se dá používáním olivového oleje účinně bojovat proti zdravotním i kosmetickým potížím. či jak jej využít v domácnosti.

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press a seženete jí v knihkupectvích za 249 Kč.

Videa

reklama

reklama