Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky

Doba přípravy:
Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky  Foto:
Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky
Foto: archiv Babiččina volba

Perníčky jsou cukroví, které potřebuje čas, aby krásně zkřehlo a proto je to obvykle první druh, kterým se domácí cukrářky rozehřívají :) Zkuste to tentokrát trochu zdravěji a upečte perníčky z celozrnné špaldové mouky, která má příjemnou oříškovou chuť.

Článek

Vánoční perníčky Foto:

12 nejlepších receptů na tradiční české vánoční cukroví

Pečení cukroví je přímo celonárodní sport. Druhů, které pečeme, je téměř nepočítaně, některé domácí cukrářky jich zvládnou až 20 různých. A i když je výběr receptů široký,...
Suroviny
med 3 lžíce
soda 1 lžička
rozpuštěné máslo 60 g
vejce 2 ks
mleté koření: hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek (nebo hotové perníkové koření) 1 lžíce
holandské kakao 1 lžíce
mléko asi 50 ml
Postup
1

Smíchejte mouku, sodu, cukr, koření a kakao. V jiné nádobě vyšlehejte máslo s medem a vejci. Propracujte obě části dohromady a pokud nebude těsto dostatečně vláčné, přidejte trochu mléka.

2

Vypracujte hladké těsto a zabalené do potravinové folie ho uložte alespoň na hodinu do lednice.

3

Uleželé těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a vykrajujte z něj jednotlivé kousky. Ty klaďte na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnými rozestupy. Pečte na 180 °C dozlatova.

4

Vychladlé perníčky zdobte bílkovou polevou.

Špaldová mouka je zase v módě

Zatímco třeba na Blízkém východě špaldě zůstali věrní, v našich krajích se „do módy“ vrátila až v posledních letech. Znovu se objevuje na polích, zejména v rámci eko farem, a čím dál víc kuchařek a kuchařů ve svých receptech experimentuje právě se špaldovou moukou. Oblíbená je zejména pro svůj obsah bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Vyznačuje se specifickou oříškovou chutí, která se skvěle vyjímá ve slaných a sladkých koláčích, buchtách, sušenkách a také ve vánočním cukroví, které s ní chutná doslova jako od (prapra)babičky.

Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky  Foto: Medové perníčky z celozrnné špaldové mouky , Foto: archiv Babiččina volba

Videa

reklama

reklama