Dijonské hrušky

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Dijonské hrušky Foto:
Dijonské hrušky
Foto: Karolína domácí kuchařka

Nálev po uvaření hrušek můžete využít i jinak než na sirup na podlití. Zkuste přidat různé pokrájené ovoce, dochutit citrusovou šťávou nebo doplnit ovocným džusem, cukrem či medem a podávat jako punč. V zimě můžete přidat více zahřívacího koření, jako např. svitek skořice, zázvor...

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
bílé, případně růžové víno 400 ml
med 3 lžíce
vanilkový lusk (nebo 1/2 lžičky vanilkové extraktu) 1 ks
citronová šťáva a kůra z 1/2 citronu
hrušky 2 ks
vanilková zmrzlina 200 ml
džem z černého rybízu
vlašské ořechy 1 hrst
Postup
1

Do kastrolu vlijte víno, čtvrt litru vody, přidejte med, vanilku a kůru a šťávu z omytého citronu. Zahřejte k varu.

2

Hrušky oloupejte a rozpulte, ale ponechte stopky. Ostrou lžičkou nebo kulatým vykrajovátkem na vykrojte jádřinec.

3

Dejte je do hrnce, měly by být ponořené (klidně je zatižte talířkem) a vařte na mírném ohni bez poklice 5–8 minut, podle druhu hrušek – měly by být měkké, ale pevné. Nechte zchladnout v nálevu a pak hrušky vyjměte. Nálev z hrušek svařte do konzistence sirupu a dochuťte citronovou šťávou.

4

Ořechy nasucho opražte na pánvi. Vanilkovou zmrzlinou dejte do misky, nejlépe do krabičky, nechte lehce povolit, přidejte k ní 12 lžíce rybízového džemu a promíchněte tak, aby rybíz vytvořil ve zmrzlině mramorování. Stačí projet příborovým nožem nebo obrácenou lžící ve vlnovkách sem a tam a zmrzlinu vrátit ztuhnout do mrazničky.

5

Hrušky rozdělte do misek otvorem nahoru, podlijte trochou sirupu, otvor po jádřincích naplňte rybízovým džemem a podávejte s kopečkem mramorové zmrzliny. Nakonec posypte opraženými ořechy.

Dijonské hrušky Foto:

Dijonské hrušky, foto: Karolína, domácí kuchařka

Videa

reklama

reklama