Banica

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Banica Foto:
Banica
Foto: Gurmet

Koláč z křehounkého těsta se šťavnatou náplní z pikantního bílého sýra najdeme v Bulharsku (banica) i v Řecku (tiropita).

O těstě: Nejpoužívanějším těstem v Řecku, ale i v Bulharsku je známé filo (podle řeckého slova pro plátek). Je mimořádně tenké, jeho jednotlivé vrstvy se potírají máslem a po upečení je nádherně křehké a lístkující. Prodává se už hotové. Klasické listové těsto je mnohem silnější a filo dokáže nahradit jen zčásti. Domácí výše uvedená varianta je vynikající.

Suroviny
Těsto:
máslo 3 lžíce
máslo, rozehřáté na potírání těsta 150 g
ocet 2 lžíce
sůl
Náplň:
vejce 3 ks
Postup
1

Prosátou mouku, rozehřáté máslo, ocet, sůl a 200 až 300 ml teplé vody smíchejte na středně husté těsto. Uchopte je do rukou a několikrát jím uděřte o vál, až se přestane lepit a začnou se v něm tvořit bubliny. Potřete ho teplou vodou a nechte na válu pod nahřátým hrncem asi půl hodiny odpočívat. Mezitím připravte sýrovou náplň.

2

Náplň: Sýr ručně rozmělněte a promíchejte ho s prošlehanými vejci.

3

Odpočaté těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů, které ještě rozválejte na co nejtenčí plátky. Nechte je ještě krátce oschnout a pak je pomocí prstů opatrně roztahujte, aby byly co nejtenčí (podobně jako když připravujete tažený štrúdl).

4

Polovinu každého plátu těsta potřete rozehřátým máslem a překryjte ho nepotřenou částí. Pak ho potřete sýrovou náplní a stočte. Urovnejte do kruhu na tukem vymazaný (nebo pečicím papírem pokrytý) plech. Povrch takto vzniklého šneku potřete máslem a pečte asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C, až krásně zezlátne.

Gurmet - červenec, srpen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

Letní dvojčíslo Gurmetu plně odráží léto a prázdniny, které jsou časem dovolených. Za dobrým jídlem jsme se rozhodli vyrazit do Středomoří a na Balkán, takže jsme pro vás připravili nejen nedělní oběd ve španělském duchu, ale taky domácké menu jako vystřižené z dovolené v Bulharsku. Středomořské téma se objeví i v rubrice zdraví, kde najdete šestici receptů, ve kterých hraje klíčovou roli olivový olej.

Naučíme vás také, jak si připravit čerstvé domácí těstoviny, vařit (i grilovat) venku dobroty, které vymyslel a uvařil Zdeněk Pohlreich. Jak uvařit opravdu bleskurychle, vám poradí Jamie Oliver, a o recept na skvělou barbecue omáčku se s vámi podělí Michal Nikodem. Také tentokrát vám nabídneme spoustu sladkostí – od koláčů přes dorty až po domácí zmrzlinu. Léto budiž pochváleno!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama