Křen je zázračný kořen a chutný i účinný lék

Křen je zázračný kořen  Foto:
Křen je zázračný kořen
Foto: Thinkstock

Křen je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých vlivů na lidský organismus.

Popis: Křen selský je vytrvalá rostlina s válcovitým kořenem ostře pálivé chuti. Využívá se jako kořenová zelenina i jako velmi účinný lék.

Účinné látky: Křen obsahuje vitamín C, množství minerálních látek, silice, glukosinoláty (hlavně sinigrin), sacharidy, enzymy, organické kyseliny a flavonoidy. Při strouhání (poruše celistvosti pletiv) se ze sinigrinu uvolňuje hořčičná silice, která způsobuje štiplavou chuť a pach křenu.

Léčivé účinky: Křen podporuje trávení, působí antibakteriálně, normalizuje střevní mikroflóru, odhleňuje průdušky, díky vysokému obsahu vitamínu C je výborným prostředkem při rekonvalescenci.

Na co si dát pozor: Křen by neměli užívat lidé s dvanácterníkovými a žaludečními vředy. Obecně působí křen dráždivě při nadměrných dávkách (dráždí trávicí ústrojí a ledviny).

Křen je zázračný kořen 5 Foto:

Křen je zázračný kořen 4 Foto:

Užití v kuchyni

Používá se jako velmi známá přísada zejména k masitým pokrmům. Čerstvě nastrouhaný se někdy pro zmírnění štiplavosti míchá s jablky v poměru 1:1. Křen můžete také smíchat s tučnou smetanou, tahle směska je skvělá například na zapečení brambor.

Využívá se také při nakládání okurek nebo červené řepy, kdy při přidání několika plátků do naložené směsi tato nepodléhá plesnivění.

Právě s červenou řepou tvoří křen magický tandem, pikantní křen dodá nasládlé řepě pozitivní chuťový švih.

Pěstování, skladování: Při domácím pěstování křen vyžaduje dobře prohnojenou a vlhčí půdu. V době sucha je vhodná zálivka a je dobré křen přihnojovat po celou dobu vegetace.

Čerstvý křen uchováváme ve vlhku a chladu.

Díky dostupnosti křenu po celý rok – křen je v celoroční nabídce obchodníků – můžeme sílu, chuť i léčivé účinky křenu vyzkoušet kdykoliv. Přesto existují i varianty nakládaného křenu.

Salát proti bacilům

Křen je zázračný kořen 3 Foto:

Křen je zázračný kořen 6 Foto:

Suroviny:

• 300 g červené řepy

• 2 jablka

• 1 lžíce cukru

• 1 lžíce citronové šťávy

• čerstvý křen

• sůl

• olej

Postup: Uvařenou a vychladlou červenou řepu nastrouhejte nahrubo, přidejte na plátky nakrájená jablka a pokapejte olejem. Potom přidejte cukr, trochu soli a citronovou šťávu. Nakonec vmíchejte takové množství nastrouhaného křenu, na které si troufnete (raději menší množství – přistrouhat více křenu lze i později).

 

Recept

Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší a pěnou z pečeného česneku  Foto:

Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší a pěnou z pečeného česneku

Vinná klobása je tradičním pokrmem na českém vánočním stole. Zkuste ji tentokrát připravit s nevšední kaší s křenem a delikátní pěnou z pečeného česneku. Recept připravil...

Tradiční křenová omáčka

Křen je zázračný kořen 2 Foto:

Suroviny:

• 1 litr mléka

• 3 lžíce hladké mouky

• 1 lžíce másla

• 1 kus (asi 15 cm kořene) křenu

• 1 citron

• 1 lžíce cukru

• 1 kelímek zakysané smetany

• sůl

Postup: 750 ml mléka svaříme, přidáme sůl, nastrouhaný křen a máslo (pozor na připálení!). Do zbylých 250 ml mléka rozkvedláme mouku. Přidáme do omáčky a za stálého míchání povaříme ještě 10 minut. Do vychladlé (!) omáčky přidáme zakysanou smetanu a podle chuti citron a cukr. Po dochucení už můžeme omáčku ohřívat dle libosti. Je možné také vynechat zakysanou smetanu. Podáváme s houskovým knedlíkem a uzeným masem.

Ochutnejte křen v jeho různých podobách. Tento zázračný kořen má nejen léčivé účinky, ale i skvěle chutná.

Autor: Alžběta Krchová

Vyzkoušejte další recepty s křenem:

Recept

Plněné knedlíky s křenovou omáčkou Foto:

Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným s křenovou omáčkou

Česká klasika ve vymazleném pojetí od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka ze známé pražské restaurace Buddha-Bar. Toto a spoustu dalších skvělých jídel najdete v nové kuchařce Muži...

Recept

Křenové brambory  Foto:

Křenové brambory

V kuchařské show Rozpal to, šéfe! připravil Zdeněk Pohlreich dokonalou přílohu ke grilovanému masu. Pečené brambory plněné směsí smetany, sýra a čerstvého křenu oživí chuť...

Recept

Řepové špagety s kysaným zelím a křenovou omáčkou Foto:

Řepové špagety s kysaným zelím a křenovou omáčkou

Raw znamená syrový, tedy tepelně neupravený pokrm. Můžete chroupat jablko nebo syrovou mrkev, ale existují i mnohem sofistikovanější jídla, která uspokojí i skutečného...

Recept

Štýrské vepřové s křenovo-houskovou kaší  Foto:

Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a kořenovou zeleninou

Doměkka vařené maso s neobvyklou přílohou překvpivě výtečné chuti... Tento pokrm je klasika podávaná hlavně v oblasti kolem masívu Dachstein. Křenovou housku ale znají i v...

Recept

Pomazánka z křenu a jablka a pomazánka z pečené dýně Foto:

Pomazánka z křenu a jablka a pomazánka z pečené dýně

Pomazánky jsou ideální svačinka, ale můžou nahradit i večeři, když se vám nechce zrovna vařit. Pokud máte rádi ostřejší chutě, zvolte křenovou s jablky. Pro milovníky...

Videa

reklama

reklama